När är en gåva fullbordad?

2019-09-08 i Gåva
FRÅGA
Gåva, lösöre.Gåvobrev finns. Om gåvan står kvar hos givaren vid dennes död, är gåvan då ej fullbordad och alltså ogiltig? Gåvomottagaren är ej bröstarvinge. M a o kan bröstarvingarna kräva att denna gåva ska ingå i bodelningen mellan arvtagarna?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att en gåva skall vara fullbordad och därmed ingå i gåvotagarens egendomsmassa krävs att den kommit i tagarens besittning, dvs är i dennes omedelbara kontroll. En gåvoutfästelse kan även bli bindande om man i skuldebrev eller annan handling utfäster avsikten att ge gåva. Således måste denna handling kommit i tagarens besittning för att bli bindande (1 § gåvoL).

För att gåvor ska bli bindande krävs att antingen gåvan eller någon handling som utfäster en gåva är i gåvotagarens besittning. Således kan inte bröstarvingarna kräva att den tilltänka gåvan ska tillfalla dem.

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
MI20Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-08 14:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (560)
2019-09-10 Äganderätt av hund efter gåva
2019-09-08 När är en gåva fullbordad?
2019-09-05 Vem kan vara vittne till gåvobrev?
2019-08-31 Överlåtelse av andel i lägenhet

Alla besvarade frågor (72850)