Muntlig förlängning av hyresavtal

2017-02-25 i Hyresavtal
FRÅGA
Kontraktek och uppsägningstid med min inneboende tog slut sista december. Hon bad mig om hon fick stanna kvar för hon hade inte någonstans att bo och jag gav henne 2 månader till (tills sista Februari). Ungefär en vecka sedan hon bad mig ytterligare 1 månad (tills slutet av Mars) och jag accepterade. 2 dagar sedan smsade hon mig och berättade att kommer flytta på fredag (4 dagar efter alltså). Jag sa att det är ingen problem så länge hon betalar Mars månaden. Hon sa att hon ska inte göra det för vi har inget kontrakt just nu. Tills december hade vi allt i kontraktet men sen dess blev bara muntligt och det flesta det går att bevisa genom sms (vi kommunicera mest genom sms). Kan jag kräva betalning för Mars? Vem vänder jag mig till i fall hon vägrar?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att ingå hyresavtal finns inget formkrav, vilket innebär att skriftliga och muntliga avtal om hyra är precis lika bindande. Efter att ert skriftliga kontrakt gick ut har ni muntligen ingått nya hyresavtal på bestämd tid där det senaste upphör att gälla sista mars. Utifrån dina uppgifter är jag av den meningen att ni har ingått ett avtal om hyra för mars månad, och din inneboende är då skyldig att betala hyran oavsett om hon flyttar fyra dagar efter att ni kommit överens.

Om din inneboende vägrar betala skulle jag i första hand vända mig till hyresnämnden för att få hjälp att lösa situationen.

Jag hoppas att svaret är er till hjälp.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95792)