Möte utanför arbetstid och rätt till lön

FRÅGA
Hej!Om en arbetsgivare bestämmer ett möte utanför ens arbetstid, kan man få kompensation på något sätt? Transport? Ordinarie tid? Extra lön? Och har en rätt till att säga nej till ett sådant förslag?
SVAR

Hej! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag kommer börja med att generellt gå igenom situationen om möte utanför arbetstid, för att sedan specifikt svara när man kan säga nej till ett sådant möte.

Möte utanför arbetstid

Arbetsgivaren har rätt att kalla in till ett möte utanför ordinarie arbetstid. Om hen skulle kalla in till ett möte så att ex. du skulle hamna på övertid, behöver arbetsgivaren stå för övertidsersättning. Däremot behöver arbetsgivaren inte stå för transport till arbetsplatsen så länge den sker på din ordinarie arbetsplats. Transporter till och från arbetet faller normalt på arbetstagaren, om det inte står annat i kollektivavtalet eller i det personliga avtalet.

Att säga nej till ett möte

Man kan generellt inte tacka nej till ett möte utanför ordinarie arbetstid, utan arbetsgivaren har rätt att påkalla övertid. Man kan dock tacka nej om arbetsgivaren vägrar att ersätta tiden man kommer spendera på mötet. En grundpelare i arbetstagar-arbetsgivarerelationen är att arbetstagaren får betalt för det arbete hen utför (det inkluderar även möten).

Jag hoppas du har fått svar på din fråga och du är välkommen att ställa fler!

Med vänlig hälsning

Joel Åkerlind
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA89Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:55
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (590)
2019-08-31 Arbetsgivares skyldighet att anmäla trakasserier på jobbet
2019-08-31 Möte utanför arbetstid och rätt till lön
2019-08-31 Arbetsgivarens skyldighet att tillhandahålla utrustning
2019-08-30 Vad kan jag göra om arbetsgivaren vägrar att betala mig lön?

Alla besvarade frågor (72865)