FrågaKÖPRÄTTKöplagen25/03/2018

Möjligheter till ersättning vid köp av bil där växellådan visade sig vara behäftad med fel

Jag är näringsidkare, AB. Jag har köpt en bil av en ansenlig bilfirma för 128.000kr där växellådan visade sig ha allvarliga fel. Bilfirman har bytt växellåda men istället åsamkat ett nytt fel med växellådan vilket medför att bilen ska återigen in på deras verkstad. Bilen köptes i Augusti 2017 och tills idag så har bilen stått längre tid på deras verkstad än i företagets möjlighet att använda bilen.

Kan jag kräva ersättning?

Som detalj hör till att man vid samtliga tillfällen som man tagit in bilen för felsökning har "konstaterat" att inget fel finns, varvid jag har fått ena gången filma en provkörning för att påvisa felet i växellådan och vid nästa fel fått vända mig till en annan bilverkstad för att för att få deras intyg om att bilen efter växellådsbyte fortfarande har problem.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I din fråga framgår inte om det är du eller aktiebolaget som är ägare till bilen. Jag tolkar därför din fråga som att du har köpt bilen för användning i din näringsverksamhet och att ditt aktiebolag därför står som ägare till bilen. Detta innebär att det är aktiebolaget som är part gentemot bilfirman och frågan gäller alltså dina möjligheter att kräva ersättning för aktiebolagets räkning.

Den här frågan regleras i köplagen (KöpL).

Vilka möjligheter till ersättning finns?

Du kan enligt 40 § KöpL kräva ersättning för sådana kostnader som har uppkommit för aktiebolaget som en följd av felet i växellådan. I ditt fall krävs alltså att du kan visa att en kostnad har uppkommit för aktiebolaget och att kostnaden är en konsekvens av felet i växellådan.

Exempel på kostnader som kan ersättas

Det är viktigt att poängtera att din rätt till ersättning endast omfattar sådana kostnader som inte redan täcks genom att bilfirman reparerar felet.

Exempel: Att bilen har en växellåda som är behäftad med fel ger inte rätt till ersättning om felet åtgärdas kostnadsfritt genom bilfirmans reparation.

Du kan alltså endast få ersättning för kostnader som har uppkommit på grund av felet och som inte kompenseras genom reparationen. Enligt 67 § KöpL kan två sådana typer av kostnader ersättas: direkta kostnader och indirekta kostnader.

Direkta kostnader omfattar alla utgifter som har uppkommit på grund av felet.

Exempel 1: Om aktiebolaget har hyrt en ersättningsbil under verkstadstiden så kan du kräva ersättning för hyreskostnaderna.

Exempel 2: Om aktiebolaget har haft utgifter i samband med att du införskaffade intyget från den andra bilverkstaden kan du kräva ersättning för dessa utgifter.

Indirekta kostnader kan lite förenklat beskrivas som uppkomna förluster.

Exempel: Om du inte har kunnat använda bilen på grund av felet i växellådan och detta har resulterat i att du har varit förhindrad att utföra ett arbete hos en kund, kan aktiebolaget ha rätt till ersättning om det inställda arbetet har resulterat i en förlust i näringsverksamheten.

Rätten till ersättning gäller inte för sådana kostnader som du har haft möjlighet att begränsa eller undvika.

Exempel: Om det finns anledning att tro att felet i växellådan kan förvärras i samband med användning av bilen så är du skyldig att inte vidta några onödiga bilresor och därigenom riskera att felet förvärras. Rätten till ersättning gäller alltså inte för sådana kostnader som hade kunnat undvikas eller begränsas.

Sammanfattningsvis

Du kan för ditt företags räkning begära ersättning för kostnader i form av uppkomna utgifter och förluster som uppkommit till följd av felet i växellådan. Dock ersätts inte kostnader som du har kunnat undvika eller begränsa.

Hoppas du fick svar på din fråga!


Erik BengtssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo