Misshandel av sambo

FRÅGA
Min dotter vars. Sambo har börjat misshandla henne o slår sönder i deras hem hon har slängt ut honom men får ej vara ifred då han nu bor i en husvagn på gården hon har vid upprepade tillfällen begärt handräckning av poli som tydligen inte kan göra något då han står skriven på adressen mannen ifråga slår sönder fönste för att komma in till henne och har nu druckit alkohol i en o en halv mån och är oxtokig vad kan hon göra huset står i hennes namn
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det du beskriver låter mycket allvarligt och jag skulle rekommendera att din dotter anmäler honom för misshandel. Misshandel är ett brott som kan ge fängelse i upp till 2 år, och om det är grovt upp till 6 års fängelse, se 3 kap 5 och 6 §§ Brottsbalken (här). Genom att anmäla sambon för brott kan en förundersökning börja och åklagare kan besluta om häktning, vilket innebär att han tas in till polisen. I ert fall är det stor sanolikhet att dotterns sambo kommer att häktas då det finns risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet (misshandeln) om han är på fri fot, se 24 kap 1 § Rättegångsbalken (här). Om åklagaren finner att sambon utgör ett hot mot din dotter kan åklagaren även besluta om kontaktförbud.

Ring 114 14 och anmäl misshandeln till polisen så snart som möjligt.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot liv och hälsa, 3 kap. BrB (439)
2021-07-10 Är det brottsligt att orsaka en olycka?
2021-07-06 Brottsligt att medvetet låta myndig person svälta ihjäl?
2021-07-04 Vad krävs för att dömas för misshandel?
2021-07-04 Är det värt att göra en anmälan när man blivit slagen i huvudet?

Alla besvarade frågor (94327)