Påföljd för misshandel av ordningsvakt

Hej jag är anmäld för misshandel som skedde när jag var kraftigt berusad och blev nekad inträde när jag kommit tillbaka på krogen jag varit på under kvällen. Jag minns det dåligt men minns att diskussionen gick överstyr när vakten tog tag i mig och började fösa runt mig. Jag tappade kontrollen och utdelade ett svepande slag med knuten näve för att komma loss. Därefter blev jag knuffad ner på marken då jag försökte skydda mig med benen vilket man anser är att jag sparkat mot dom. Jag övermannades och lobbades sedan. På förhöret dagen efter när jag fick anmälan uppläst sa man att jag utdelat ett slag och att det lämnat en lätt rodnad på vakten samt sparkat på vakterna. Polisen tyckte jag hade dålig attityd men jag hade mest ont i min axel som gått ur led flera gånger. Jag undrar nu vilken påföljd jag kan räkna med? Jag är 42 och ostraffad sen tidigare. Jag undrar även om jag borde göra något särskilt ni, för jag erkände och fick gå hem men det är ju flera veckor sen nu. Polisen sa jag skulle få brev inom några veckor med ev strafföreläggande. Det har inte kommit. Min kompis som är polis säger det inte kommer komma dels pga sommar och datumet i tillgänglighetsdelgivningen gäller. Men det är inte från sista augusti och jag känner jag måste kolla om det är något jag borde göra innan jag får besked om mitt straff? Jag fattar inte hur jag kan få detta straff innan jag ens sett förundersökningen mot mig.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer använda mig av Brottsbalken (BrB) samt Rättegångsbalken (RB) för att besvara din fråga. Jag utgår även från att vakten du nämner var en ordningsvakt. I slutet av mitt svar finns där en sammanfattning av mitt svar samt råd på vad du kan göra. Du kan hoppa direkt dit om du inte vill läsa igenom hela svaret.


Brottsmisstanke

När en förundersökning av polis gällande ett brott har kommit så långt att någon skäligen misstänks för brottet, ska den misstänkte underrättas om misstanken när han eller hon hörs. Efter underrättelsen har den misstänkte och försvararen rätt att fortlöpande, i den mån det kan ske utan men för utredningen, ta del av det som har förekommit vid förundersökningen. (23 kap. 18 § RB). Om du inte fått ta del av förundersökningen trots att misstankeförhör har hållits med dig bör du kontakta polisen och begära att få ta del av handlingarna.


Strafföreläggande

Vid mindre allvarliga brott får åklagaren utfärda ett strafföreläggande till en brottsmisstänkt person, istället för att väcka åtal (48 kap. 1 § RB). Strafföreläggande kan endast utfärdas vid brott där påföljden är begränsad till böter och/eller villkorlig dom under förutsättningen att den misstänkte erkänt brottet (48 kap. 2 § RB). Ett godkänt strafföreläggande gäller som en dom som vunnit laga kraft och antecknas i belastningsregistret (48 kap. 3 § RB). Om strafföreläggandet inte accepteras av den misstänkte måste åklagaren väcka åtal i domstol.

Böter blir aktuellt om böter ingår i straffskalan för det aktuella brottet (48 kap. 4 § första stycket RB). Villkorlig dom får föreläggas genom ett strafföreläggande om det är sannolikt att rätten i en domstol skulle döma till sådan påföljd (48 kap. 4 § andra stycket RB). Villkorlig dom ska som huvudregel förenas med böter (30 kap. 8 § brottsbalken).


Aktuellt brott

Som utgångspunkt krävs någon form av uppsåt för att dömas för brott, såvida inget annat sägs i lagen. Självförvållat rus, att man gjort sig själv berusad, gör inte en undantagen från ansvar för brott (1 kap. 2  § BrB).


Misshandel

Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader (3 kap. 5  §BrB).


En tumregel är att misshandeln är ringa om offret inte behöver uppsöka sjukhus. Men även hur man utövar misshandeln brukar vara ett hjälpmedel i bedömningen, att slå någon med öppen handflata brukar oftast leda till att misshandeln är att bedöma som ringa till skillnad mot att med knuten näve utdela ett slag mot en annan människa vilken är att bedöma som misshandel av normalgraden.


Att du utdelat slag med knuten näve samt potentiellt sparkad ordningsvakterna kan utgöra att det ska anses vara misshandel av normalgraden. I det fallet är inte enbart böter en påföljd du kan få, eftersom endast fängelse finns som påföljd för misshandel av normalgraden.


Våld mot tjänsteman

Den som med våld eller hot om våld förgriper sig på en tjänsteman i hans eller hennes myndighetsutövning eller för att tvinga tjänstemannen till eller hindra honom eller henne från en åtgärd i myndighetsutövningen eller för att hämnas för en sådan åtgärd döms för våld eller hot mot tjänsteman till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller om någon på detta sätt förgriper sig mot en tjänsteman som tidigare har utövat myndighet för vad han eller hon har gjort eller underlåtit att göra i myndighetsutövningen (17 kap. 1 § BrB).


När en väktare eller ordningsvakt är i tjänst så är de skyddade av denna bestämmelse. Våld mot en ordningsvakt räknas därför generellt som våld mot tjänsteman istället för misshandel. Våld mot tjänsteman har inga ringa variant, men normalgraden kan ge endast böter som påföljd istället för fängelse.


Våldsamt motstånd
Den som, utan att fall är för handen som förut i detta kapitel är sagt, genom att sätta sig till motvärn eller eljest med våld söker hindra någon i hans myndighetsutövning, dömes för våldsamt motstånd till böter eller fängelse i högst sex månader (17 kap. 4  § BrB). Händelseförloppet kan bedömas på två olika sätt. Antingen kan hela händelsen ses som våld mot tjänsteman (eller misshandel), eller så anses endast knytnävsslaget vara det medan sparkarna från marken kan anses vara våldsamt motstånd.


Val av påföljd

När fängelse döms ut kan rätten välja att istället döma ut villkorlig dom som innebär att den dömde får en prövotid på två år utan övervakning. Om den dömde begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller någon annan påföljd utdömas. Villkorlig dom kan kombineras med t.ex. dagsböter eller samhällstjänst.


Vid val av påföljd skall rätten som skäl för villkorlig dom beakta om det saknas särskild anledning att befara att den tilltalade kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Såsom särskilda skäl för villkorlig dom i stället för fängelse kan rätten beakta, om den tilltalade samtycker till att domen förenas med en föreskrift om samhällstjänst och en sådan föreskrift är lämplig med hänsyn till den tilltalades person och övriga omständigheter (30 kap. 7 § BrB). Om någon är ostraffad sedan tidigare och straffvärdet (hur allvarligt brottet anses vara) inte är för högt så döms oftast villkorlig dom ut istället för fängelsestraff. Detta för att det finns en presumtion i svensk rätt om att ett straffvärde motsvarande mindre än ett år i fängelse ska som utgångspunkt resultera i annan påföljd än fängelse.


Straffvärdet för gärningen du begått kommer inte att ligga på över ett års fängelse. Enligt presumtionen bör du därför dömas till en påföljd som inte är fängelse, det vill säga villkorlig dom, sannolikt förenad med dagsböter. Om det ligger på bordet är det fullt möjligt att du får ett strafföreläggande utskickat till dig som du kan skriva under, eller inte - om du hellre vill tvista om det i en rättegång.


Sammanfattning och råd
Du har med störst sannolikhet gjort dig skyldig till våld mot tjänsteman. Döms du till våld mot tjänsteman kan du inte även dömas för misshandel, de två brotten utesluter varandra. Det kan dock bli fråga om våldsamt motstånd också. Detta kan föranleda böter eller fängelse. Skulle din gärning anses vara för allvarlig för att endast ge böter, så kommer fängelse att ligga på bordet. Du är emellertid ostraffad och gärningen är inte så allvarlig att straffvärdet motsvaras av över ett års fängelse. Skulle du inte enbart dömas till dagsböter kommer du därför troligtvis istället dömas till villkorlig dom förenad med dagsböter. Om åklagaren bedömer det vara en lämplig påföljd kommer det skickas ut ett strafföreläggande till dig. Skriver du på det så gäller det precis som en lagakraftvunnen dom och förs in i ditt belastningsregister. Om du inte skriver på så kommer det bli en rättegång istället.


Det finns inte särskilt mycket du kan göra under tiden tills du får ett strafföreläggande eller en kallelse till rättegång. Du kan och bör dock kontakta polisen och begära att få ta del av förundersökningen, vilket du har rätt till i den omfattning förundersökningen inte lider men av det. Den bedömningen är emellertid upp till åklagaren/förundersökningsledaren.


Du kan även fundera på om du vill acceptera ett strafföreläggande eller inte. Om du känner att du vill tvista om brottet i domstol kan du redan nu börja undersöka och överväga att skaffa en advokat som kan företräda dig i en rättegång. Enligt beskrivningen du givit i din fråga är det dock inte så troligt att du kan undkomma ansvar för brott. Om du dock anser att straffet bör vara mildare än vad ett eventuellt strafföreläggande vill ge dig så kan det vara mer aktuellt med en rättegång.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000