Milersättning för kärande

FRÅGA
SKALL INFINNA MIG TILL SÖDERTÄLJE TINGSRÄTT,JAG ÄR KÄRANDE,OCH UNDRAR OM JAG FÅR MILERSÄTTNING,ÄR OCKSÅ DIABETIKER OCH BEHÖVER ÄTA 3GGR, P.G.A. ATT JAG MÅSTE TA MITT INSULIN.TACK PÅ FÖRHAND
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

De kostnader som du har för resa, mat, juridiskt ombud etc. med anledning av rättegången kallas för rättegångskostnader, 18 kap. 8 § Rättegångsbalken (RB). Du har som huvudregel rätt att få dessa kostnader betalda av den du har stämt om du vinner rättegången, 18 kap. 1 § RB.

Om det gäller ett så kallat förenklat tvistemål har du bara rätt att få ersättning till en begränsad del av dina rättegångskostnader. Då ingår din resa till tingsrätten men exempelvis inte ersättning för mat, 18 kap. 8 a § RB. Ett förenklat tvistemål är ett sådant mål som inte handlar om mer pengar än ett halvt prisbasbelopp, d v s 22 400 kr.

Du har alltså ingen rätt att få ersättning innan rättegången har avslutats. Om du vill ha ersättning för din resa och den mat du måste äta behöver du yrka det i rättegången. Om du sedan vinner tvisten så ska din motpart som utgångspunkt ersätta kostnaderna.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Olle Hansen Ölmedal
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Rättegångskostnader (242)
2021-06-30 rättegångskostnader vid brottmålsdom
2021-04-17 Borde jag gå till domstol efter ett beslut från ARN?
2021-04-09 betala rättegångskostnader i brottmål?
2021-02-21 Kan målsägande behöva betala rättegångskostnader?

Alla besvarade frågor (94177)