Medgivande vid överlåtelse av gåva

2017-02-08 i Gåva
FRÅGA
Hej, min farfar ägde en stuga. Medans han levde gav han sina 3 söner 1/6 var. I gåvobrevet var det några villkor:1. Den bortgivna egendomen skall utgöra enskild egendom i gåvotagarnas äktenskap.2. Den bortgivna egendomen får inte av någon av gåvotagarna överlåtas utan medgivande av övriga gåvotagare samt givare.När min farfar gick bort ärvde hans söner resterande del, vilket gav 1/3 var. Min far köpte ut sina bröder för ca 7 års sen vilket ger han 100% äganderätt. Nu har jag fått stugan i gåva av min far.Lantmäteriet kräver ett godkännade av överlåtelsen av min farbror som är i livet ( den andra är avliden). Hur är detta möjligt ? Min far äger 100% och har lagfarten.
SVAR

Hej! Tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga.

Enligt det andra (2) kriteriet i din farfars gåvobrev ska "den bortgivna egendomen får inte av någon av gåvotagarna överlåtas utan medgivande av övriga gåvotagare samt givare". Detta innebär således att ett medgivande krävs i det fall att gåvan säljs eller ges bort (som i detta fall).

Oberoende om din farbror har sålt sin del till din pappa, så är han fortfarande gåvotagare enligt din farfars upprättade gåvobrev. Det krävs alltså ett medgivande ifrån honom. Lantmäteriets begäran är således korrekt.

Jag hoppas att jag med detta har besvarat din fråga!

Vänliga hälsningar,

Ellinor Book
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (743)
2021-09-19 Får skadestånd ges som gåva till någon som utsatts för brott?
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?

Alla besvarade frågor (95760)