Måste vi följa sambolagen vid bodelning, eller får vi komma överens om annat?

FRÅGA
Min sambo och jag ska separera. Vi har inget samboavtal. Han ska bo kvar i vårt gemensamma radhus.När jag har tittat på bodelningsförslag på nätet står det att båda parter ska dra av för vinstskatt och mäklaravgifter. Är detta något som måste göras enligt lagen eller har min sambo och jag fria händer att helt utforma hur vi lägger upp den ekonomiska delningen mellan oss? Kan jag som flyttar på något sätt bli skyldig honom vinstskatt i efterhand när han en dag säljer radhuset?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Sambolagen har bestämmelser för det fall att två sambor inte kan komma överens om hur eventuell fördelning dem emellan ska ske. Om du och din sambo kommer överens om något annat än vad lagen stadgar så får ni därmed lov att göra det.

Du kan inte bli skyldig din sambo någon vinstskatt den dag han säljer radhuset. När en bostad förvärvas genom bodelning uppkommer det ingen vinstskatt som ska betalas (8 kap. 2 § inkomstskattelagen, IL).

När ett boende övertas genom bodelning gäller den s.k. kontinuitetsprincipen (44 kap. 21 § IL). Det innebär att du inte behöver betala någon skatt och att din sambo övertar ansvaret för skatt. Den dag din sambo säljer bostaden kommer han att vara skattskyldig för eventuell vinst. Detta är även anledningen till att man brukar göra en fiktiv försäljning och räkna ut vad skatten och eventuella mäklarkostnader hade blivit om fastigheten hade sålts idag. På så vis sker det en kompensation till den som tar över bostaden (även om det i praktiken, beroende på fastighetsmarknaden, kan innebära att övertagande part kan få betala så väl mer som mindre skatt vid en försäljning i framtiden).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Vi står som ägare 70% och 30%. Delar man lika på skatten eller betalar den som äger mer mer skatt?
2019-09-07 15:54
MI0Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-08 14:24
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2392)
2019-09-14 sambor och deras egendom
2019-09-13 Sambo nekas tillträde till bostad, rätt till sina tillhörigheter
2019-09-09 Vad som avses med sambor
2019-09-09 När gäller sambolagen och vad innebär den för det fall vi separerar? Hur blir det om en av samborna dör och personen äger ett hus: måste den andre sambon flytta då eftersom det inte är dennes hus? Blir vårt gemensamma barn ägare? Hur gör jag då om barnet

Alla besvarade frågor (72850)