Sambo som beter sig hotfullt - vad göra?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag beklagar verkligen att du har behövt uppleva dessa påfrestande och hotfulla situationer i ditt familjeliv. Du har frågat hur du bör agera efter de konflikter och gräl som har uppstått.
Eftersom vi är en juristbyrå och endast ger rådgivning i juridiska frågor, kan vi inte erbjuda professionell vägledning avseende relationsmässiga aspekter. Rent allmänt kan det dock vara en god idé att föra en öppen och lugn dialog med din sambo i en ostörd miljö. Vid sådana samtal kan det vara mer konstruktivt att utgå från dina egna känslor och upplevelser snarare än att lägga skuld på den andre, för att på så vis underlätta en mer givande diskussion. Fråga gärna exempelvis sambon om hur han skulle göra för det fall era roller vore ombytta och hur han skulle råda sig själv att agera i dina skor.
Från ett juridiskt perspektiv rekommenderar jag att du först klargör för dig själv vad du vill uppnå i relationen och familjesituationen. Vill du arbeta vidare på relationen, kanske med hjälp av en parterapeut, eller överväger du en separation?
Därtill skulle jag rekommendera dig att börja spela in samtal och samla bevis för dessa utbrott som sambon hamnar i. Psykisk misshandel är ännu inte ett eget brott om det inte finns en påvisbar medicinsk effekt, men för det fall han skulle hota dig eller era barn med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos dig/barnen framkalla allvarlig rädsla, kan det eventuellt bli fråga om olaga hot enligt 3 kap. 5 § brottsbalken. Det som hittills har inträffat når dock högst sannolikt inte upp till misshandelsrekvisiten, se 3 kap. 5 § brottsbalken. Om du lutar mot en separation kan det även vara lämpligt att i god tid ta upp frågan om ett samboavtal, särskilt om ni har gemensam egendom. Ett samboavtal kan reglera fördelningen av bostad och bohag vid en eventuell separation.
Enligt sambolagen (3–7 §§) gäller följande vid en separation:
- Om bostaden har köpts för gemensamt bruk ska dess värde delas lika, oavsett vem som står på lånet eller har betalat mest.
- Detsamma gäller gemensamt införskaffat bohag, såsom möbler, husgeråd och elektronik.
- Tillgångar som bil, båt, fritidshus eller bankmedel utgör dock inte samboegendom och tillfaller den som äger dem.
Om ni vill frångå sambolagens regler och fördela egendom på ett annat sätt, krävs ett samboavtal. Genom ett sådant avtal kan ni exempelvis avtala om att den som står som ägare till bostaden också behåller hela dess värde vid en separation. Om ni båda står som ägare och låntagare till bostaden men den ena parten har betalat en större del av kontantinsatsen, krävs både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta säkerställer att den som lagt in mer pengar också har rätt att få tillbaka motsvarande belopp vid en separation. Ett avtal kan även reglera frågor såsom underhållsbidrag om den ena parten blir boendeförälder och den andra endast har umgängesrätt med barnen.
Om du/ni behöver hjälp med att upprätta ett samboavtal eller önskar ytterligare juridisk rådgivning, är ni välkomna att kontakta jurist Ejah Martinsson på ejah.martinsson@lawline.se.
Jag önskar dig all lycka framåt och hoppas att du finner en lösning som fungerar för dig och din familj.