Måste sambos dela lika på hushållskostnaderna?

FRÅGA
Finns det någon lag eller paragraf där sambos måste betala 50/50 på hushållets gemensamma kostnader ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om vad som gäller mellan sambos hittar du i sambolagen. Det finns dock inte någon paragraf som säger att sambos måste dela lika på hushållets gemensamma kostnader, detta är upp till var och en att själva komma överens om. Det finns inte heller några regler om underhållsskyldighet för den andra parten. Sambolagen reglerar t.ex. istället vad som händer med den gemensamma bostaden eller bohaget vid en eventuell separation.

Det som avgör vem som i slutändan är betalningsskyldig för någonting har mer att göra med vem som står för de eventuella avtal som utgör hushållskostnaderna. Om det t.ex. handlar om ett hyresavtal som båda parterna står skrivna på, så är också båda solidariskt betalningsansvariga för hyran. Det betyder att en hyresvärd kan kräva hela hyran av sambo A, och sambo A har sedan rätt att kräva pengar från sambo B, om sambo B inte har betalat sin del (2 § skuldebrevslagen).

Hoppas du känner att du fått svar på dina funderingar!

Med vänliga hälsningar,

Kajsa Moss Bjerling
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
B13Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-29 15:31
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2422)
2019-10-19 Vem har rätt att bo kvar i hyresrätten efter sambos separation?
2019-10-18 Har jag samäganderätt till bil?
2019-10-16 Köpa ut sin sambo vid en seperation mm.
2019-10-15 Vad innebär surrogat vid bodelning för sambos?

Alla besvarade frågor (73804)