Måste polisen underrätta vårdnadshavare?

2017-05-27 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Hej!Måste polisen underrätta mig som vårdnadshavare om de gör ett drogtest som visar negativt på min 17 åriga dotter?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I 5 § Lagen om unga lagöverträdare framgår att polisen ska underrätta vårdnadshavare eller annan som svarar för den unges vård och fostran om den unge skäligen kan misstänkas för brott, vilket kan tänkas bli aktuellt om man testar positivt på ett drogtest. Utgångspunkten är alltså att man brukar underrättas som vårdnadshavare om något sådant sker. Däremot så finns det ingen strikt plikt för polisen att göra detta utan enligt paragrafens sista stycke så får polisen lov att avstå ifall det finns särskilda skäl, exempel på en sådan situation är ifall man kan anta att barnet kommer att fara illa hemma på grund av att vårdnadshavaren får reda på att barnet är misstänkt för ett brott. Det finns inga bestämmelser som säger att polisen måste underrätta dig som vårdnadshavare om din dotter testar negativt, och alltså inte visar prov på att hon har tagit några droger.

Svaret på din fråga är alltså att polisen inte måste underrätta dig vare sig provet är negativt eller positivt, men om din dotter istället testar positivt finns det en relativt stor sannolikhet att du blir underrättad.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1177)
2021-07-29 Varför avgörs saker där parterna är överens genom dom?
2021-07-28 Utvidgning av åtal.
2021-07-28 Får ett utvidgande av åtal ske under slutpläderingen?
2021-07-26 Hur går en rättegång till

Alla besvarade frågor (94414)