Måste man uppdatera sitt testamente?
Hej.
Min mor avled nu i våras och enligt testamente skulle jag ärva min laglott som särkullsbarn i en villa som hon ägde med sin man. Det står tydligt i ett testamente, men så sålde de huset och mina halvsystrar delade på pengarna. Men de uppdaterade inte testamentet eller skrev något gåvobrev. Vad händer då, personligen anser jag att ett testamente är ett levande dokument som måste uppdateras vad efter som händer.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Laglott är den rättsliga benämning på det arv du som minst är berättigad efter din förälder, exempelvis då föräldern testamenterat bort sitt arv till någon annan än sitt barn, enligt 7 kap 1§ Ärvdabalken. Som testamentstagare ärver du i enlighet med det så kallade legat som testatorn (den som upprättat testamentet) skrivit (11 kap 1§ ÄB). Att upprätta ett testamente är helt frivilligt och det finns således inga krav på att man måste uppdatera det så att det stämmer överens med hur situationen ser ut precis när man dör. Din formulering om vad du är berättigad till enligt testamentet är lite otydligt, då laglott som sagt är vad du rättsligt alltid är berättigad i egenskap av bröstarvinge. Jag tolkar det även som att det är din mor och hennes man som sålt huset, det vill säga att huset inte längre fanns i din mors ägo när hon gick bort och egendomen ska fördelas enligt testamentet. Tyvärr så är det så att om du enbart var berättigad specifikt en villa i testamentet så är detta förordnande utan verkan då egendomen inte längre finns i testatorns ägo vid tidpunkten för dennes bortgång, enligt 11 kap 4 § ÄB. Däremot har du fortfarande rätt till minst din laglott i egenskap av bröstarvinge till din mor.
Om du önskar ytterligare hjälp om situationen så är du varmt välkommen att återigen skriva en ny fråga eller att kontakta våra verksamma jurister för hjälp, dessa kontaktar du genom lawline.se/boka.
Hoppas att du fick hjälp med din fråga!
Med vänlig hälsning