Måste jag svara på polisens frågor vid förhör?

Hej! Mitt företag har fått en begäran från polisen om att jag, i egenskap av ägare till en bil fotograferades av en fartkamera. Dom vill att jag skall uppge vem som körde bilen. Man hänvisar till 23 kap. 6 § rättegångsbalken och 8 § förundersökningsbalken. Är jag tvungen att svara? Om så är fallet. Vad händer om jag svarar att jag inte vet?

Tack för svar//Patrik

Lawline svarar

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Vid ett vanligt förhör som polisen håller i har de ingen rätt att tvinga dig att svara, det finns inte heller här något påtryckningsmedel som polisen kan använda sig av för att få dig att svara. Viktigt är dock att påpeka att du måste dyka upp till förhör, annars har de rätt att hämta dig.

Om fallet däremot går till domstol har vi i Sverige något som kallas vittnesplikt, vilket helt enkelt går ut på att du är skyldig att vittna om du blir kallad samt att du där måste svara på rättens frågor. Görs inte det finns det flera sanktioner som rätten kan använda sig av för att få dig att vittna, så som exempelvis häktning och vite. Om du medvetet svarar osant kan du även dömas för mened.

Om det är något som är oklart eller om du har några följdfrågor, tveka inte att höra av dig igen!

Mikael JonassonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Förundersökning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo