Måste jag svara på polisens frågor vid förhör?

2015-10-31 i Förundersökning
FRÅGA
Hej! Mitt företag har fått en begäran från polisen om att jag, i egenskap av ägare till en bil fotograferades av en fartkamera. Dom vill att jag skall uppge vem som körde bilen. Man hänvisar till 23 kap. 6 § rättegångsbalken och 8 § förundersökningsbalken. Är jag tvungen att svara? Om så är fallet. Vad händer om jag svarar att jag inte vet? Tack för svar//Patrik
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Vid ett vanligt förhör som polisen håller i har de ingen rätt att tvinga dig att svara, det finns inte heller här något påtryckningsmedel som polisen kan använda sig av för att få dig att svara. Viktigt är dock att påpeka att du måste dyka upp till förhör, annars har de rätt att hämta dig.

Om fallet däremot går till domstol har vi i Sverige något som kallas vittnesplikt, vilket helt enkelt går ut på att du är skyldig att vittna om du blir kallad samt att du där måste svara på rättens frågor. Görs inte det finns det flera sanktioner som rätten kan använda sig av för att få dig att vittna, så som exempelvis häktning och vite. Om du medvetet svarar osant kan du även dömas för mened.

Om det är något som är oklart eller om du har några följdfrågor, tveka inte att höra av dig igen!

Mikael Jonasson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förundersökning (461)
2020-09-20 misstänkt för narkotikabrott, vad får polisen göra?
2020-09-18 Slutdelgivning - Vad innebär det?
2020-09-16 Kallelse till förhör, vittne eller brottsmisstänkt?
2020-09-14 Vem kan polisanmäla ett brott och hur ser processen ut?

Alla besvarade frågor (84296)