Måste jag betala för avlivning för katten jag gav bort?

2017-12-17 i Gåva
FRÅGA
Hej! Min katt fick kattungar och jag gav bort dem .. nu efter två månader så får jag ett samtal av han som fick dom( gratis) ena katten har fått en tumör o får avlivas.. han vill att jag ska betala honom för detta. Utgifter hos veterinär plus avlivning. Är detta rimligt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ersättningsansvar vid gåva?

I lagens mening är en katt en sak, vilket aktualiserar köplagen, när privatpersoner säljer katter till andra privatpersoner. Konsumentköplagen aktualiseras om säljaren är att betrakta som näringsidkare (ink. Uppfödare). Enligt dessa regler är säljaren skyldig ett ersätta sådana kostnader för fel som förelegat vid köpet. Det kan kännas stramt att tala om varor och fel, men i lagens mening är en sjuk katt ett "fel i varan".

I ditt fall däremot behövs inte dessa regler diskuteras i min mening då detta inte kan röra sig om ett köp om inte du fick något i motprestation. Detta förfarande som du berättar om låter mer som gåva i lagens mening, Dvs att du ger bort något utan att få något tillbaka. Det finns inget felansvar vid gåvor och därför finns heller inget prisavdragsansvar eller ersättningsansvar. När en gåva är fullbordad är det svårt för gåvomottagaren att reklamera p.g.a. att den inte uppfyllde förväntningar, eller gåvogivaren att kräva tillbaka gåvan.

Eftersom att avtalslagen också kan användas på andra rättshandlingar än just avtal kan dess ogiltighetsregler teoretiskt användas för att få en gåva att återgå. I detta fall skulle möjligtvis svek aktualiseras, vilket innebär att om du anses ha vilselett gåvomottagaren genom oriktiga uppgifter eller underlåtande att informera, och att detta skett avsiktligt. Om du vetat om sjukdomen innan gåvan skett kan han kräva att hela rättshandlingen blir ogiltig, och då borde han teoretiskt sätt inte stå för kostnaderna från veterinären. Det är dock inte så troligt att detta går att åberopa för honom då det som sagt generellt inte går inom gåvoförfarande och att han dessutom måste bevisa att du gett katten med vetskap om tillståndet.

Tänk på att om du i framtiden säljer kattungar aktualiseras köplagen (förutsatt att du inte är uppfödare)

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (761)
2021-11-30 Om gåvobrevet kan leda till invändningar
2021-11-30 Kan villkor i gåva göras gällande mot gåvotagares arvingar?
2021-11-28 Kan uppdragstagare vägra ge ut pengar trots uppdragsgivares instruktion?
2021-11-27 Kan jag ge del av fastighet till min partner?

Alla besvarade frågor (97676)