Måste bostadsrättsförening meddela höjning av årsavgift i förtid?

2019-12-28 i Bostadsrätt
FRÅGA
Senast när måste en av styrelsen för en brf meddela en höjning av årsavgiften? En månad eller en dag innan betalning ska ske?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kortfattat så finns tyvärr ingen lagstadgad bestämmelse som säger att din bostadsrättsförening måste meddela en höjning av årsavgiften en viss tid i förväg. En dag innan är alltså tillräckligt.

Om det gäller en väsentlig höjning av avgiften har du rätt att säga upp bostadsrätten inom 3 månader, om du skulle vilja det (7 kap 17 § bostadsrättslagen). Om du bara struntar i att betala den högre avgiften kan du dock förlora nyttjanderätten till din bostadsrätt (7 kap 18 § bostadsrättslagen).

Övriga bestämmelser om årsavgift

Om du är intresserad av vad som i övrigt gäller för årsavgifter finns även dessa i bostadsrättslagen. Rätten att ta ut en årsavgift finns i 7 kap 14 §. Där finner du även begränsningar på vilka avgifter som allmänt får tas ut av bostadsrättsföreningen.

Som du säkert vet bestäms årsavgiften av styrelsen själv. Är du nyfiken eller tveksam på hur detta går till kan du titta i din förenings stadgar. Där framgår bland annat hur intäkterna från årsavgiften ska fördelas.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Erika Redelius
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1208)
2021-06-12 Kan man ha lägenhet och bostadsrätt samtidigt?
2021-06-12 Upplåtelse av bostadsrätt i andra hand till närstående
2021-06-10 Vilket ansvar har en bostadsrättsförening vid vattenskada och mot vem kan krav riktas?
2021-06-10 Vad gäller vid folkbokföring vid dubbelt boende?

Alla besvarade frågor (93065)