Måste äktenskapsförordet ha viss form?

FRÅGA
Hejjag skulle behöva ha hjälp med att skriva ett äktenskapsförord gällande min lägenhet. Den vill jag ha som enskild egendom när jag nu planerar att gifta mig med en kvinna. Går det att köpa en mall som jag själv kan fylla I eller behöver äktenskapsförordet vara formulerat på ett speciellt sätt beroende på vad det avhandlar?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt krävs det att det är skriftligt samt undertecknat av båda blivande makar (7 kap 3 § 2 st äktenskapsbalken). Det krävs dessutom att äktenskapsförordet registreras hos Skatteverket (7 kap 3 § 3 st äktb).

Utöver skriftlighet och registrering så finns inga särskilda formkrav för ett äktenskapsförord och det går därmed bra att du själv köper en färdig mall och fyller i den. Det är dock viktigt att du är noggrann med vad du vill ska vara enskild egendom, om det bara är lägenheten eller även eventuell avkastning.

Om du vill ha mer hjälp kan du boka en tid med en jurist på Lawline juristbyrå. De kan sedan hjälpa dig med att få äktenskapsförordet rätt. HÄR kan du boka en tid.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Lisa Naudot
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97338)