Makes samtycke för att sälja fastighet trots att vi är skilda?
Hej,
När jag gifte mig med min exman 2011 hade vi äktenskapsförord och jag har alltid varit ensam ägare till mitt hus både före och efter äktenskapet. Vi bodde tillsammans i huset tills vi skilde oss 2104.
Nu när jag sålt huset kräver banken makesmedgivande från min exman för att köparen ska få lagfart. Vi gjorde ingen bodelning och jag undrar om det är så att äktenskapsförord inte räcker? Till saken hör att när vi skilde oss blev min exman mycket hotfull, pressade mig på pengar och annat som är väldigt obehagligt. Polisen erbjöd mig och barnen (som jag har ensam vårdnad om) skyddat boende men vi valde att bo kvar, tills nu. De senaste 3 åren har min exman befunnit sig utomlands och vi har ingen som helst kontakt. Jag vet inte var i Thailand han bor och vill som ni förstår absolut inte söka upp honom för ett makesmedgivande.
Frågor; Stämmer det att jag inte kan sälja mitt hus om han inte ger sitt medgivande till detta? Gäller det för all framtid?
Varför räcker det inte med äktenskapsförord som säger att huset är enskild egendom?
Tacksam för svar!
Vänliga hälsningar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
När det gäller försäljning av fastighet när man fortfarande är gift så krävs makes samtycke (7 kap. 5 § äktenskapsbalk). Kravet på makes samtycke vid försäljning av fastighet gäller enligt förarbeten till lagen inte bara under tiden man är gifta utan även efter giftermålet fram till dess att bodelning är utförd. Anledningen till detta ansågs vara att man först vid bodelningen kan säga bestämt vilken egendom som varje make ska ha.
Det finns dock ett undantag från denna regel, samtycke behövs inte om maken inte kan lämna giltigt samtycke eller om dennes samtycke inte kan inhämtas inom rimlig tid (7 kap. 7 § äktenskapsbalk).
I ditt fall framgår det tydligt i och med äktenskapsförord att fastigheten är din egen. I ett rättsfall från 2009 har Högsta domstolen öppnat för att i fall där det uppenbart inte behövs samtycke så ska man kunna kringgå detta krav (NJA 2009 s. 747). I det fallet så ansågs det inte vara uppenbart att samtycke inte behövdes, men det öppnades för att i fall där det är uppenbart så kan man kringgå det.
I första hand skulle jag hävda att samtycke uppenbart inte behövs med hänvisning till äktenskapsförordet och det faktum att ni är skilda. I andra hand kan du hävda att samtycket i vart fall inte kan inhämtas inom skälig tid då han bor i Thailand, men som sagt är min åsikt att det ska anses vara uppenbart att samtycke i ditt fall inte krävs.
Med vänliga hälsningar,