Likhetsprincipen vid beslut inom föreningar

2019-08-27 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej,Styrelsen i vår bostadsrättsförening har beslutat att subventionera badrumsrenovering med pengar från vår gemensamma underhållsfond (yttre fond). Det rör sig om en summa mellan 20-30.000:- beroende på lägenhetstorlek. Dock har styrelsen satt som krav att man måste anlita en hantverkare som de valt ut. Förutom att just denna firma är fruktansvärt dyr har jag även fått höra blandade omdömen om deras utförda jobb. Då jag frågade om jag istället fick anlita en fullt certifierad/registrerad firma som mina föräldrar nyttjat i många år blev svaret blankt nej (för att få utbetalt dessa pengar). Är det styrelsen gör inom lagens ramar, dvs kan de använda pengar från vårt gemensamma sparande till att renovera enskilda medlemmars badrum?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om bostadsrättsföreningen använder gemensamma pengar till åtgärder som endast är till nytta för vissa av medlemmarna skulle det strida mot likhetsprincipen (en grundläggande princip till för att förhindra maktmissbruk inom föreningar). En sådan åtgärd skulle innebära otillbörligt gynnande av vissa bostadsrättsinnehavare. Dock om alla medlemmar har samma möjlighet att nyttja dessa pengar, vilket det låter som att ni har, strider beslutet inte mot likhetsprincipen.

Man kan uttrycka det så att även om vissa medlemmar har mindre glädje/nytta än andra av ett beslut är det i enlighet med likhetsprincipen så länge de beslutade åtgärderna är nödvändiga eller till rimlig nytta för fastigheten som helhet (jfr NJA 2012 not 13). Kanske har er bostadsrättsförening förhandlat fram ett bättre pris hos just denna firma eftersom ni är många som ska genomföra renovering och därför är det viktigt att använda denna firma? Såvida inte firman är så pass mycket dyrare att det i praktiken innebär att vissa inte kommer kunna nyttja pengarna för renovering så har jag svårt att se att beslutet skulle strida mot lagen.

Det finns samtidigt inget som hindrar styrelsen från att behandla er olika och tillåta dig använda en annan firma såvida det finns sakliga skäl. Det skadar inte att du frågar styrelsen återigen. Om svaret blir negativt kanske du kan nyttja pengarna och renovera till viss del även med den valda firman? Ofta finns ju både billigare och dyrare alternativ.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Anja Bartholdsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå V Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-27 14:03
God dag Mina människor i Sverige MITT TESTIMONI OM HUR JAG FÅT LÅN ATT KÖPA ETT HUS FRÅN ETT RÄTTT OCH ÄRTT LÅNFÖRETAG RINGade jose luislån, jag är väldigt lycklig idag och Gud välsignar jose luislån (citybankloans10@aol.com) (citybankloans123@gmail.com) Mitt namn är maria, jag är från sverige, jag har sökt efter ett äkta låneföretag under de senaste fem månaderna, för att köpa ett hus allt jag fick var en massa bedrägerier som fick mig att lita på dem och i slutet av dagen, de tog mina pengar utan att ge något i gengäld, allt hopp var förlorat, jag blev förvirrad och frustrerad, jag ville aldrig ha något att göra med låneföretag på internet, så jag gick att låna lite pengar från en vän, sa jag henne allt som hände och hon sa att hon kan hjälpa mig, det hon känner till ett låneföretag som kan hjälpa mig med alla lånebelopp behövs av mig med en mycket låg ränta på 2%, att hon bara fick en lån från dem, hon riktade mig till hur jag ansöker om lånet, det gjorde jag precis som hon berättade ansökte jag med dem på e-post: (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)  , jag trodde aldrig men jag försökte och till min största överraskning fick jag lånet inom 24 timmar, jag kunde inte tro, Jag är glad och rik igen och jag tackar Gud för ett sådant lån företag som detta finns fortfarande på denna bedrägeri överallt, snälla, jag råder alla där ute som behöver låna sin e-post  (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)   de kommer aldrig att svika dig, och ditt liv ska förändras som mitt gjorde. Snabb kontakt (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com) idag och få ditt lån från dem, Gud välsigne jose luis lån för deras äkta lånerbjudande.  Se till att du kontakta jose luis-lån för ditt lån eftersom jag fick mitt lån framgångsrikt från detta företag utan stress. Besök deras e-postadress (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)
2019-08-28 14:59
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (927)
2019-09-22 Finns det någon tillsynsmyndighet för bostadsrättsförening?
2019-09-22 Kan jag inte öka uppsägningstiden till mer än en månad för hyresgästen?
2019-09-19 Ansvar vattenskada läckage från element
2019-09-18 Köp av nyproducerad bostadsrätt avvek från broschyrerna

Alla besvarade frågor (72978)