Lawline besvarar inte skoluppgifter

2017-03-12 i Övrigt
FRÅGA
Eriks matvarubutik har skrivit på ett kollektivavtal med Handelsanställdas förbund. I avtalet anges det att minimilönen för den som fyllt 20 år är 21 000 kronor. Erik anställer en person som är 22 år i sin butik. Och hon är medlem i Handelsanställdas förbund. Eriks affär är inte speciellt lönsam. Själv kan han inte ta ut mer än 15 000 kronor i månaden och han kommer överens med Sofia om att hennes lön det första året också ska vara 15 000 kronor per månad.A) Är avtalet mellan Erik och Sofia giltigt? Om det skulle vara så att avtalet är ogiltigt, vad får det för rättsliga konsekvenser för Erik?När Sofia har varit anställd i några månader blir hon gravid och blir mammaledig. Erik, som då saknar personal, blir rosenrasande och ringer upp Sofia och säger att hon måste jobba annars säger han upp henne. Sofia fortsätter dock sin ledighet och sägs strax upp av Erik.B) Kan Erik säga upp Sofia på grund av hennes föräldraledighet? eller är det diskriminering?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag måste dock tyvärr meddela att vi på Lawline har som policy att inte besvara skoluppgifter.

Mitt tips är att du läser bestämmelserna i LAS, MBL och diskrimineringslagen. :) Lycka till!

Vänligen,

Beatrice Rälg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1940)
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad
2021-09-15 Får min arbetsgivare sprida privat information om mig?
2021-09-06 Behåller jag SGI vid en kortare anställning?

Alla besvarade frågor (95763)