Låsbyte hyresgäst

2017-07-30 i Hyresavtal
FRÅGA
Har en hyresgäst rätt att byta lås utan att tillfråga hyresvärden, och i så fall inte värden rätt till extranyckel?
SVAR

Hej. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som hyresgäst har man rätt att utföra vissa åtgärder i sin bostad utan att fråga hyresvärden om lov först vilket framgår av 12 kap 24 § a i Jordabalken (JB). Om dessa åtgärder skulle minska värdet på bostaden kan däremot hyresvärden senare kräva ersättning för förändringen. Om du väljer att byta lås bör du därför se till att ingen åverkan sker på dörren, då du ska kunna lämna tillbaka bostaden i ursprungligt skick. Annars är låsbyte en sådan åtgärd som kan ske utan samtycke från hyresvärden om ingenting annat angetts i hyresavtalet. I hyresavtalet kan det även anges att hyresvärden har rätt till en reservnyckel.

Som hyresgäst har man en exklusiv rätt till sin bostad vilket innebär att hyresvärden inte har rätt att dyka upp i bostaden utan tillstånd för vanligt underhåll. Detta gäller även om hyresvärden har en extranyckel till bostaden. Däremot har hyresvärden rätt att gå in i lägenheten i mer akuta situationer, det vill säga om det exempelvis finns en risk för brand eller vattenskada vilket följer av 12 kap 26 § JB.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94228)