Långa handläggningstider

2016-03-01 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej jag har en fråga över ett ärende på migration jag å min fru har hållit på nu i 14 månader över hennes uppehållstillstånd vi har varit gifta i 1 år å har 2 barn tillsammans men det händer lnget hur ska vi göra de ber oss att vänta tills en handläggare ska göra
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag vill hänvisa dig till en annan Lawline fråga och svar som var väldigt lik din fråga. Se här.

Som sökande kan man JO-anmäla om man anser att myndigheten hanterat handläggningen av ärendet felaktigt. Information om detta finns på svaret ovan. Däremot är detta inte bindande och kommer sannolikt inte att ha någon effekt då Migrationsverket redan försöker göra allt de kan åt situationen. Du får fortsätta att ringa till Migrationsverket och när ni väl blir tilldelade en handläggare är det till denne ni ska ringa.

Ni kan även anlita en jurist som hjälper er med er ansökan och kompletteringar. Denne kommer då ha kontakt med Migrationsverket å er vägnar. För att boka tid med jurist via Lawline, klicka här.

I annat fall är det tyvärr att vänta. Du får gärna höra av dig om du har fler frågor.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Bassima Demir
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Tidigare tog ett rutinärende (utan särskilt skäl i ärendet) 4-5 månader att handlägga, för april 2016 var snittet 370 dagar = 12,3 månader enligt Migrationsverkets senaste statistik. Migrationsverket bryter systematiskt mot utlänningslagen som säger att man skall fatta beslut inom 9 månader. LAGEN: 4 kap. 21a § utlänningsförordningen (2006:97) anges att ett ärende om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 och 3 a §§ utlänningslagen (2005:716) skall, om det inte finns särskilda skäl, avgöras senast inom nio månader från det att ansökan lämnades in. Förordning (2006:262). Det är helt sanslöst att ett statligt verk kan bryta mot en tvingande lag , utan att någon reagerar.
2016-05-05 11:52
hej intressant statistik från Mig.men stämmer nog dåligt, min frus ärrende är uppe i 14 månader nu och är ännu inte klart. När det gäller lagen är väl JO,s handlande mer skandalöst än Mig,s, de (JO) har ju endast tagit ställning för asylsökande från Syrien (DN sept 2015) för att deras ansökningar skall få förtur, inte för andra grupper, inte för ansökningar om familje återförening till Svenska medborgare . Ett märkligt förfarande. Andra länder prioritterar egna medborgare men inte Sverige tydligen.
2016-09-05 10:06
Kommentera
Relaterat innehåll