Lån till förmån för annan

2014-12-23 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej! Om jag lånar i mitt namn åt någon annan går det på något sätt ändå, vid tex dödsfall, att visa på att skulden inte är min? Mvh/Liza
SVAR

Hej, och tack för din fråga!


Tyvärr har du ju ingått ett avtal när du lånade pengarna, och det gäller mellan dig och banken eller den andra person eller institution du lånade pengar av. Skulden är alltså i princip din. En annan sak är att även du och den du lånade ut pengarna till har ett avtal; du har alltså lånat pengar, och på samma gång lånat ut pengar till en annan. Den person du lånade ut pengarna till är alltså skyldig dig att betala tillbaka till dig. Om en person exempelvis dör med skulder skall hans eller hennes borgenärer ha rätt att, så långt egendomen räcker, få ut så mycket att skulderna täcks. Alltså är det inte helt omöjligt för dig att få tillbaka pengarna i så fall.

En bra idé kan vara att se till att få lånet skriftligt, så att du har ett bevis för utlåningen. I och för sig är även ett muntligt avtal giltigt, men ett skriftligt är självfallet bättre ur bevishänseende.

Lycka till, och hoppas att svaret blir till någon hjälp! Om du undrar något mer är det bara att återkomma.

Hälsningar,

Thommy Södergård Åkesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1312)
2020-07-03 Konkurrerande avtalsvillkor och konkludent handlande
2020-07-01 Får företag försöka påverka ändring av abonnemang med annan än avtalspart?
2020-06-30 Hur kan en folkrättslig tvist lösas?
2020-06-30 Skrämdump på facebookprofil

Alla besvarade frågor (81665)