Laglott och testamente

2017-03-28 i Testamente
FRÅGA
Kommer att efterlämna ca 2 miljoner. Har 2 döttrar. Den ena har 1 barn och den andra 3. Jag vill att döttrarna får sin del som de har rätt till, och att barnbarnen får dela lika på resten. Är det möjligt? Testamente? Har skrivit ett testamente tidigare, men innan barnbarnen kom.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Dina barn har rätt att dela lika på ditt arv och att få lika lott, något som kallas för arvslott (2 kap. 1 § Ärvdabalken). Däremot är dina barn minst berättigade till deras laglott (7 kap 1 § Ärvdabalken), vilket utgör hälften av deras arvslott. Laglotten går före ett eventuellt testamente (7 kap. 3 § Ärvdabalken). De har alltså minst rätt till 1/4 av ditt arv var, vilket totalt utgör halva ditt arv.

Jag tolkar din fråga som att du vill att dina barn ska få sin laglott och att dina barnbarn ska få dela på resten. De fem barnbarnen får då dela lika på 1/2 ditt arv, vilket utgör 1/10 per barnbarn. Detta är möjligt att upprätta genom ett testamente (jämför 9-12 kap. Ärvdabalken).

Behöver hjälp med att upprätta ett testamente föreslår jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på lawline.se/boka.

Hoppas att jag svarat på din fråga.

Vänligen,

Michael Butler
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94177)