Lagligt för förälder att sälja barns saker som bestraffning?

FRÅGA
Hej min son skola gjorde en oros anmälan på pappan vilket sonen fick ta skit för!det resulterade i att pappan slängde ut honom med orden att du är inte min son längre du har inget här att göra!sonen är 14 år!!!!!nu lägger pappan ut sonens saker till försäljning bl.a. Saker sonen själv betalat och en del han fått i julklapp,födelsedagspresent?!har pappan rätt att göra detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline.

Det är inte tillåtet för en förälder att sälja sitt barns saker som de fått av andra eller köpt själva. Detta kan ses som stöld enligt 8 kap. 1 § brottsbalken men mycket beror på omständigheterna. Det är mycket viktigt att detta inte tillåts och om det är som du säger så kan du ringa Polisen på 114 14 och få hjälp av dem att sätta stopp på det.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till Lawline igen i framtiden.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (717)
2021-07-22 Påföljd vid stöld och grov stöld
2021-07-19 Godkänna strafföreläggande vid ringa stöld
2021-07-11 Ringa stöld straff
2021-06-29 Belastningsregistret vid ringa stöld

Alla besvarade frågor (94270)