Kronofogdmyndighetens skyldighet att underrätta innan utmätning sker

Har Kronofogdemyndigheten enligt lag rätt att genomföra utmätning, tex på bankkonto, utan att informera gäldenären innan?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kronofogdmyndigheten ska som utgångspunkt underlätta gäldenaren innan utmätning sker men det finns undantag

Utgångspunkten är att kronofogdemyndigheten ska underrätta gäldenären innan utmätning sker. Underrättelsen ska vidare ske på ett tidigt stadium för att den vederbörande ska ha möjlighet att bevaka sin rätt (4 kap 12 § utsökningsbalken). Det finns dock undantag. Föreligger det en risk att gäldenären skaffar undan eller förstör egendom eller om ärendet på annat sätt är brådskande behöver inte kronofogdemyndigheten sända en underrättelse till gäldenären. Då pengar på bankkonto är en sådan egendom som lätt kan flyttas brukar underrättelse i dessa situationer ske i efterhand. (4 kap. 12 § andra stycket utsökningsbalken).

Jag hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga. Lawline erbjuder också gratis telefonrådgivning och du kan dessutom boka en tid med en av våra skickliga jurister.

Gratis telefonrådgivning: ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Boka tid med en jurist: https://lawline.se/boka.

Vänligen,

Atefa JafaryRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Myndigheter? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000