Kringgående av AT:s rätt att övergå till tillsvidareanställning

2019-07-25 i Anställningsformer
FRÅGA
Om en person är på väg att bli inlasad. kan företaget kringgå detta för att personen skall få arbeta kvar utan att företaget behöver ge personen tillsvidareanställning
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag förstår din fråga rätt, undrar du om företaget kan undvika att en person som arbetat i företaget som visstidsanställd eller vikarie i tillräcklig omfattning för att automatiskt bli tillsvidareanställd blir just tillsvidareanställd (enligt 5 a § LAS). Har jag missuppfattat din fråga ska jag be dig skicka in en ny.

Företaget kan inte ensamt undvika att personen får en tillsvidareanställning, och parterna kan inte i anställningsavtal åsidosätta arbetstagaren rätt. Bestämmelsen om övergång från allmän visstids- eller vikariatanställning kan dock åsidosättas genom kollektivavtal (2 § LAS).

Summa summarum: LAS' bestämmelse om automatisk övergång till tillsvidareanställning kan åsidosättas genom kollektivavtal, men inte på annat sätt.

Vänligen

Henrik Witt-Strömer
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
I Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 11:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (629)
2019-10-15 Provanställning övergår till tillsvidareanställning om den inte sägs upp
2019-10-12 Tidsbegränsade anställningar: när kan en säsongsanställning övergå till en tillsvidareanställning?
2019-10-07 Arbetsgivarens avslutande av provanställning
2019-10-04 Hur lång är uppsägningstiden för en visstidsanställning?

Alla besvarade frågor (73826)