Krav på återgång av fast egendom efter gåva

2017-02-11 i Gåva
FRÅGA
Vår far gav bort sin fastighet till sina tre barn förra sommaren. Nu har demensboendet ansökt om god man till honom. Kan godemannen ta tillbaka det pappa har gett som gåva. Han uttrycker än i dag att det är barnens fastighet som han gett dom, enligt hans önskan.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Genom 4 kap. 29 § jordabalken ser vi att vanliga regler för köp av fast egendom (fastighet) gäller för gåva. Det innebär bland annat att ett gåvobrev måste upprättas av er far enligt reglerna i 4 kap. 1 § jordabalken, för att gåvan ska vara giltig.

För att gåvan ska kunna återtas av er far/hans gode man måste gåvobrevet innehållit en så kallad återgångsklausul (4 kap. 30 § jordabalken), som alltså medger att gåvogivaren (er far) kan kräva att få tillbaka gåvan inom viss angiven tid. Eftersom du säger att er far verkligen ville ge er fastigheten antar jag att en sådan återgångsklausul inte finns med i ert avtal.

Om gåvobrevet inte innehåller en återgångsklausul utgår vi istället från huvudregeln angående gåvor. En fullbordad gåva är bindande och kan inte återkrävas.

Eftersom att gåvan inte kan återkrävas av er far kan inte heller hans gode man återkräva den.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (727)
2021-07-28 Fråga om gåva av bil kan krävas tillbaka eller inte
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?

Alla besvarade frågor (94371)