Kränkning på arbetsplatsen

En kollega på min arbetsplats sprider kränkande lögner om mig och kallar mig kränkande saker både via sms och i ord. Detta har skett vid flera tillfällen. Kränkningarna har också sexuella anspelningar. Påvisande hos mina chefer har varit resultatlösa då "ord står mot ord". Kan en polisanmälan ge mig upprättelse på något sätt?

Lawline svarar

Hej! Beteendet är givetvis klandervärt. Det kan vara brottsligt och straffbart enligt 5:1-3 brottsbalken (1962:700), BrB. Har personen riktat sig direkt till dig med detta så kan det innebära förolämpning, och om personen riktat sig till någon/några andra kan det handla om förtal eller grovt förtal. Enligt 5:5 kan du som målsägande själv åtala personen i domstol; i de flesta brottstyper görs detta i stället av åklagaren. De sexuella tillmälena kan utgöra sexuellt ofredande enligt 6:10 2 st. BrB.

Du kan absolut göra en polisanmälan. Information finns på polisens hemsida, exempelvis här: http://www.polisen.se/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan/. Såväl polisen som åklagarmyndigheten är skyldig att hjälpa dig genom att lämna upplysningar, vägledning, råd och annan hjälp, 4 § förvaltningslagen (1986:223). Dock ska sägas att i brottmål föreligger mycket höga beviskrav; för att en person ska fällas krävs att "det står utom rimligt tvivel" att personen har begått gärningen. Som du säger kan det vara svårt när ord står mot ord. Det faktum att du har skriftlig bevisning i form av SMS är till din fördel, liksom att du kan begära hjälp av de personer av dina kollegor som uppfattat dessa kränkningar och kan ställa upp som vittnen.

Om du vill ha mentalt stöd så rekommenderar jag att du vänder dig till en brottsofferjour eller en kvinnojour. Om du vill ha skadestånd så finns lagstöd för detta i 2:3 och 5:6 skadeståndslagen (1972:207). Skadestånd med anledning av kränkning bestäms efter vad som är skäligt med hänsyn till handlingens art och varaktighet. Den som har gjort sig skyldig till dessa typer av brott kan dessutom på yrkande av den kränkte i mål om gärningen efter omständigheterna åläggas att bekosta tryckning i en eller flera tidningar av dom i målet. Ofta kan talan om ansvar på grund av brott och skadeståndstalan göras samtidigt, och båda ska ske i tingsrätt. I skadeståndsmål föreligger inte lika höga beviskrav som i brottmål. Avslutningsvis ska tilläggas att det ofta är enklast att lösa detta på arbetsplatsen, även om jag förstår att det kan vara jobbigt och du skriver att du redan har försökt.

Lars BålmanRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo