Köparens undersökningsplikt: kan jag inte utgå från säljaren ord?
jag har köpt en mindre motorbåt med inombordsmotor av en privatperson. Målet var en båt med renoveringsbehov men med motor i bra skick. Säljaren informerade om att motorn startar lätt, går bra och har inga andra fel/problem men bränslefilter/pump var trasiga och därför kunde inte motorn provstartas. Flera gånger förhörde jag mig om motorns skick med samma besked. Mot en pris-reduktion för filter/pump gjordes affären och jag tar hand om filter/pumpbyte. Senare visade sig startmotorn vara trasig och motorn sönderfrusen av dålig/utebliven vinterkonservering. Säljaren svär sig fri och hävdar att detta var min undersökningsplikt. Vad gäller, kan jag inte utgå från säljaren ord?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!
Vad som gäller vid köp mellan två privatpersoner regleras i köplagen. Jag kommer nedan att redogöra för den reglering som berör din fråga. Längst ner finner du ett sammanfattande svar.
Fel i vara?
Vad jag förstår gjorde du säljaren medveten om att du var ute efter en båt med renoveringsbehov men med en motor i bra skick. Säljarens svar var vid flera tillfällen att motorn var i bra skick bortsett från trasigt bränslefilter/pump. Detta var alltså vad ni kommit överens om (avtalat om), en bra motor med trasig pump/filter.
Om varan avviker från vad parterna avtalat om är varan att anse som felaktig, 17§ köplagen.
Ni var inte överens om att startmotorn var trasig eller motorn sönderfrusen, detta innebär alltså att fel i vara föreligger.
Köparens ansvar att undersöka varan före köp - 20§ köplagen.
Vid köp mellan privatpersoner har du som köpare en relativt långtgående undersökningsplikt.
- Du får inte så som fel påpeka något som du måste antas ha känt till vid köpet. Du hade exempelvis inte kunnat åberopa någonting om trasiga filter eftersom du visste om detta.
- Om köparen undersöker varan före köpet får hen inte åberopa något fel som hen då borde ha upptäckt, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder.
Här är köparens ansvar utvidgat. Om du undersökte båten och i synnerhet motorn innan köpet får du inte åberopa en trasig startmotor/sönderfrusen motor om du borde ha märkt detta. Det som kan påverka bedömningen av vad du som köpare borde ha märkt är dock lugnande besked från säljaren, flera domstolsavgöranden ger exempel på detta. Det sätt varpå säljaren uppträder kan ge köparen anledning att begränsa sin undersökningsplikt i vissa hänseenden (så som att du fick samma besked om motorns skick vid ett flertal gånger), men fortfarande ha rätt att åberopa felet.
- Även om du undersökte motorn före köpet och borde ha märkt den trasiga startmotorn får du fortfarande åberopa det som fel, om säljaren handlat i strid mot tro och heder. Att säljaren förtiger om uppgifter om varans skick skulle kunna falla in under "handlande i strid mot tro och heder". Här har dock du som köpare att bevisa att säljaren hade vetskap om motorns verkliga beskaffenhet, av din fråga framgår att säljaren svurit sig fri.
Köparens ansvar att undersöka varan efter köp - 31 § köplagen.
Före köp har köparen egentligen ingen skyldighet att undersöka varan, men om hen gör det påverkas möjligheterna att åberopa fel i varan (se ovan).
Efter köp har köparen däremot en skyldighet att så snart som möjligt undersöka varan så att den överensstämmer med det som avtalats, dvs det parterna kommit överens om varans beskaffenhet. Undersökningen ska göras i enlighet med god affärssed. Hur pass grundlig undersökningen ska vara beror bland annat på köparens sakkunskap.
Om varan inte överensstämmer med vad som avtalats måste köparen reklamera inom skälig tid: ju snabbare desto bättre. Går det för lång tid mellan det att felet upptäcks och reklamation sker kan rätten att åberopa fel i vara gå förlorad.
Sammanfattningsvis gäller att säljarens lugnande besked om varans beskaffenhet reducerar köparens undersökningsplikt före köp. Jag utgår från att du gjorde någon form av undersökning före köpet. Av din fråga framgår att du vid ett flertal tillfällen fick en förklaring till varför motorn inte kunde provstartas. Detta innebär att du fick anledning att ta fasta på den informationen från säljaren och därmed inte undersöka motorn närmare. Detta medför att även om du borde upptäckt att motorn var trasig vid den undersökning du gjort, borde du fortfarande rätt att åberopa felet.
Hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ställa en ny!