Köparens betalningsskyldighet mot säljaren efter att mäklare skrivit fel

2017-08-07 i Köplagen
FRÅGA
Jag sålde en bostadsrätt,i annonsen skrev min mäklare av misstag att det finns värme golv i badrummet vilket inte gör.Nu kräver köparen av mig 50000kr för det.jag behöver juridisk hjälp.TackM.v.hHedi
SVAR

Hej Hedi och tack för att du vänder dig till Lawline!

Köparen har rätt att kräva denna ersättning av dig eftersom ert köp täcks av köplagen och lägenheten är felaktig enligt 17 § eftersom den inte stämmer överens med vad som avtalats. Du blir skyldig att betala detta men du har en så kallad regressrätt mot din mäklare. Detta innebär att du kan kräva mäklaren på det belopp du blivit tvungen att betala köparen. Detta gör du genom att skriva till mäklaren. Om det inte funkar, skriv till den som är ansvarig för mäklarbyrån, de är vana vid denna typ av problem och du lär inte ha några problem att få pengarna.

Om de inte vill ersätta dig så kan du lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Mer info om detta finner du här. Jag tror som sagt inte att detta kommer att behövas men om det kommer till stämning så rekommenderar jag starkt att du söker vidare rådgivning av vår juristbyrå. Vi erbjuder även representation. Mer info om detta finner du här.

Lycka till och jag hoppas att mitt svar är till hjälp. Tveka inte att höra av dig till Lawline igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1387)
2021-07-29 Fel i husvagn, köparens rättigheter
2021-07-29 Fel i husvagn
2021-07-28 Felansvaret enligt köplagen - Vad gäller?
2021-07-27 Vem ansvarar för fel i en husvagn när det rör sig om ett köp mellan två privatpersoner?

Alla besvarade frågor (94363)