Köp på Blocket - Befintligt skick - Undersökningsplikt

2015-12-20 i Köplagen
FRÅGA
Jag köpte en moped genom blocket. Åkte upp till en kille i Halmstad och kollade på den snabbt. Den gick inte att starta pågen av kicken sa han så. Jag sa att ifall det. Är fler problem så hör jag av mig. Och han sa ok. Körde hem. Köpte en ny kick. Visade sig att det.är hela vevpartiet där bak det är.fel på. Kostar över 4000 kr att reparera. Och jag köpte den för 2000 kr. Nu till min fråga. Han vägrar ta tillbaka den. Eller ge mig.mina pengar tillbaka. Trots att jag köpte den i onsdags. Så det e bara e.dagar sedan. Och har försökt ringa han eller.få. han att fatta att det är flera fel på den.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I din situation blir Köplagen(KöpL) tillämplig.

Vid köp har du undersökningsplikt 20 § KöpL. Det betyder att du måste undersöka mopeden innan du köper den för att se eventuella fel. Jag utgår ifrån den information du har lämnat att du enbart snabbt kollade på mopeden. Hade felet med vevpartiet kunnat upptäckas vid den undersökning som du först borde ha gjort, så kan du tyvärr inte kräva något från säljaren baserat på det. Då kan du inte kräva hävning av köpet.

Skulle det vara så att du har undersökt mopeden tillräckligt noga, skulle du kunna klaga på felet till säljaren. Men eftersom du har köpt mopeden på Blocket blir det att heta att du har köpt den i "befintligt skick", alltså begagnat och i det skick som mopeden var i vid köpet. Det innebär att det kan bli svårare att klaga på fel på varan, eftersom att den är begagnad. Men om det är så som du säger att reparationen utav det felet på mopeden gick på det dubbla priset du betalade för själva mopeden, så kan det ändå klassas som "fel i varan 19 § KöpL, om mopeden då är i mycket sämre skick än vad du kunnat tro när du köpte den. Om det är fel i varan innebär det att du kan kräva vissa saker utav säljaren.

Du kan enbart vända dig till säljaren med klagomål på fel i mopeden om felen fanns när säljaren hade mopeden, 21 § KöpL. Utifrån din fråga låter det som att felet på mopeden fanns redan när säljaren hade mopeden.

Om det är fel i mopeden som säljaren ska ansvara för, har du rätt att få kräva prisavdrag eller häva köpet. Det låter som att du vill häva köpet, alltså att säljaren får tillbaka sin moped och du dina pengar. För att du ska få häva köpet krävs att felet i mopeden var av "väsentlig" betydelse för dig, se 39 § KöpL. Eftersom du inte kan använda mopeden, och reparationen kostar mer än själva mopeden, skulle det kunna vara fel av väsentligen betydelse.

Så sammanfattningsvis kan du ha rätt till att få häva köpet utav mopeden, men din undersökning vid köptillfället måste vara tillräckligt omfattande.

Jag hoppas att mitt svar gav dig lite hjälp på traven, har du fler frågor får du mer än gärna kommentera här under!

Vänligen,

Moa Bodin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1263)
2020-11-26 Vad kan köparen kräva vid fel i vara - privatpersoner?
2020-11-22 Har företag en rätt att företa omleverans eller avhjälpande innan hävning?
2020-11-22 När kan det röra sig om dolda fel?
2020-11-20 När ska betalning ske för ett köp?

Alla besvarade frågor (86503)