FrågaKÖPRÄTTKöplagen27/02/2018

Köp mellan Brf och företag – vilken lag?

Hej,

Jag och min sambo ombad ett företag, som har anlitats av vår bostadsrättsförening för att göra de uppgifter en bostadsrättsförening normalt gör, att genomföra ett byte av namnen i namnskylten på vår ytterdörr samt på informationstavlan vid entren då min sambo flyttade in. Detta för att båda våra namn skulle vara synliga på dessa platser.

Deras personal har dykt upp och genomfört ett byte av våra namn flera gånger, men varje gång har våra namn stavats fel. Detta fick som resultat att våra namn var felstavade på båda ovan angivna platser i över en månad innan felet avhjälptes vilket innebar problem för postgången.

Jag har två frågor rörande detta.

1. Vilken lag är det som är tillämplig i detta fall?

2. Kan felet på varan/tjänsten och dröjesmålet att avhjälpa dessa motivera prisavdrag eller skadestånd?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Första frågan

Det går tyvärr inte på rak arm svara på vilken lag som är tillämplig i det här fallet. Detta beror på att avtalsfrihet i regel råder mellan juridiska personer. Relevant blir därför att titta på ert avtal om det kan tänkas reglera situationen. Antagligen gör det inte det, då blir det istället relevant att titta på vad köplagen säger. Man får dock notera att köplagen möjligen inte är direkt tillämplig eftersom den som utgångspunkt endast gäller köp av lös egendom mellan näringsidkare. I det här fallet skulle man kunna tänka sig att det istället är själva tjänsten (dvs. arbetet som företaget utfört) som är den största kostnaden, då skapar detta ytterligare problem eftersom detta område inte finns reglerat mellan näringsidkare i Svensk rätt. Det blir då ev. aktuellt att analogt tillämpa köplagen och möjligen titta på vad konsumenttjänstlagen föreskriver i frågan, men då med beaktade av att konsumenttjänstlagen är en konsumentskyddslag.

Din andra fråga

Jag bedömer – men mot bakgrund av ovanstående redogörelse för tveksamheten kring vilken lag som är tillämplig – att det är främst köplagens regler som man skulle göra analogier med i det här fallet. Primära påföljder enligt köplagen är avhjälpande och omleverans. Om detta inte sker inom skälig tid kan du begära prisavdrag. Skälig tid är svårt att närmare precisera och får bedömas från fall till fall. Prisavdrag ska motsvara skillnad i värde mellan varan i fullgott skick och i det felaktiga skicket. Det är kanske inget bra alternativ att kräva prisavdrag eftersom skylten torde vara helt meningslös att ha om den är felstavad eller liknande. Skadestånd är möjligt att få i de fall man kan påvisa en skada. Det framgår inte närmare huruvida ni har drabbats av ekonomisk skada tillföljd av att arbetet inte slutförts, om så är fallet kan ni få skadestånd. Tyvärr kan ni inte få skadestånd för att ni har fått vänta på skylten.

Det är tråkigt att ni har fått vänta i det här fallet och det är beklagligt att företaget har misslyckats med att leverera en bra tjänst, men jag bedömer det som osannolikt att ni skulle kunna få ersättning på rättslig grund i det här fallet.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga trots att jag inte har kunnat leverera något fullständigt svar.

Ha en trevlig kväll.

Med vänlig hälsning

Erik JohanssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo