köp av bostadsrätt

2017-11-23 i Köplagen
FRÅGA
Jag köpte en bostadsrätt i april och skrev under köpeavtal. Därefter hade jag svårt att sälja min dåvarande lägenhet, eftersom att jag inte fick några bud. Detta ledde till problem att inkomma med handpenningen enligt avtalade tiden (sista april), men varken mäklaren eller säljaren anmärkte något.När jag till slut sålde lägenheten i juli så skötte mäklaren och banken den ekonomiska biten och jag antog att handpenningen på så vis var löst. Nu kontaktas jag plötsligt av mäklaren (6 månader senare) som jag köpte lägenheten av och han kräver mig på handpenningen som han påstår har uteblivit.Vad gäller i mitt fall? Hur kan han ha upptäckt detta så sent och vems ansvar är detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag har förstått frågan rätt har du alltså köpt lägenheten men inte betalat fullpris eftersom du inte har betalat in handpenningen, utan endast resterande belopp.

Ni har ju ett skriftligt avtal om vad som är köpeobjektet och vad som ska erläggas för den. Köparens främsta skyldighet är att betala vad som avtalats och säljarens främsta skyldighet är att tillhandahålla köpeobjektet vid tillträdesdagen. Det är alltså du som har det yttersta ansvaret för att betala den köpeskilling som det har avtalats om. Preskriptionstiden för sådana här köp mellan två privatpersoner är tio år, och säljaren kan alltså kräva in pengarna inom tio år efter köpet (mäklaren fungerar endast som medlare mellan köpare och säljare).

Det är alltså du som har det yttersta ansvaret som köpare att erlägga vad som ska betalas för bostadsrätten.

Med vänlig hälsning,

Maria Makdesi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1442)
2021-11-30 Får jag häva köpet på grund av försening?
2021-11-30 Risken för varan vid transport
2021-11-30 Uteblivna fälgar vid köp av bil m.m.
2021-11-29 Kan jag kräva att säljaren står för reparationen av en begagnad bil?

Alla besvarade frågor (97608)