Köp av begagnad vara på auktionssida

2017-06-16 i Köplagen
FRÅGA
Hej,Jag vann en budgivning på tradera på en kostym som sonen skulle få. I annonsen stod det att det var modell slim och long. När den kom var det inte en slim bara long. Hon hävdar att det är samma sak. Dessutom var den full med katt eller hundhår. Ofräsch. Har mailat henne flera ggr och hon svarar inte. Fick ett surt mail tillbaka att det inte var ngt fel och hon inte har återköp. Otrevlig som tusan. Tradera säger jag har rätt till återköp men de kan inte göra ngt säger de utan jag måste gå en annan väg. Låter konstigt tycker jag, att de har dessa regler men gör inget när de bryts?? Hur går jag tillväga? O vart vänder jag mig?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När man köper något av en privatperson (vilket jag antar att du gjort i detta fall) så blir köplagens regler (KöpL) tillämpliga, se här. Enligt 19 § KöpL är varor som är sålda i befintligt skick felaktiga om de inte överensstämmer med de uppgifter som säljaren lämnat före köpet. Eftersom du inte kan kräva att säljaren levererar en ny vara (pga. begagnad) så är det i första hand avhjälpning (reparation av varan som blir aktuellt). Om detta inte kommer till stånd så kan du istället kräva prisavdrag. Om du vill häva köpet krävs det att avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för dig, och säljaren insåg eller borde ha insett detta. Så exempelvis dom du sagt till säljaren att det var viktigt att kostymen var slim så borde det utgöra en sådan väsentlig betydelse att du har rätt att häva köpet.

Det du bör göra i denna situation när säljaren inte går med på någon av dina krav är att ta det till tingsrätten. Du bör helt enkelt stämma säljaren för att utkräva ansvar från henne. Om du behöver hjälp med detta är du välkommen att använda oss som ombud, kontakta oss på info@lawline.se eller använda någon av våra betaltjänster för att ställa en fråga med utförligare genomgång av din situation och vilka möjligheter du har.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1455)
2022-01-16 Dröjsmål vid köp av bil
2022-01-16 En köpares undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt
2022-01-10 Kan köplagens lagregler om hävning avtalas bort?
2022-01-05 Felaktig bil - vad göra?

Alla besvarade frågor (98494)