Konsumentköp: Fel i vara

2015-06-26 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej. jag har tidigare köpt en ny mobil på avbetalning från comviq. då framgår det att mobilens batteri håller i upp två dagar. men jag har inte haft den i en vecka nu och batteritiden inte ens håller i 12 timmar. ringde dem och ska lämna den för reparation. men under tiden så får jag ingen mobil som ersättning från dem. är det lagligt? Mobilen skulle vara helt ny. dessutom är felet i mobilen inte mitt. har man rätt till annan ersättning isf?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

När jag besvarar din fråga utgår jag ifrån att du är en privatperson som har köpt mobilen från ett företag. Mot bakgrund av detta är konsumentköplagen tillämplig. (se här). Av din fråga framgår att mobilens batteritid endast håller i 12 timmar när batteritiden enligt försäljaren ska hålla i två dagar. Mobilen är med anledning av detta, enligt min mening, att anse som felaktig i enlighet med 16 § konsumentköplagen. Att mobilen är att anse som felaktig verkar säljaren också ha accepterat genom att ta in den för reparation.

När en vara är felaktig ska säljaren i första hand avhjälpa (reparera) felet. Enligt 22 § konsumentköplagen får köparen utöver avhjälpande kräva skadestånd i enlighet med 30-32 §§ konsumentköplagen. Det kan till exempel röra sig om kompensation med anledning av att felet orsakat en inkomstförlust eller att köparen fått andra utgifter mot bakgrund av att, som i ditt fall, mobilen är på reparation. Det är upp till dig att bevisa att du verkligen tillfogats en ekonomisk förlust med anledning av felet.

Med vänlig hälsningar,

Jakob Borin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1044)
2020-08-10 Går det att lämna tillbaka en vara om man missuppfattat priset och betalat genom ombud?
2020-08-09 Jag vill inte sälja min kattunge längre, kan jag ångra mig?
2020-08-07 Avhjälpande vid fel på vara
2020-08-03 Vad gäller om ett företag erbjuder en konsument kompensation för fel?

Alla besvarade frågor (82783)