Konkurrensklausul och immaterialrätter i anställningsavtal
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
1. Den skrivelse som du undrar över brukar benämnas konkurrensklausul. Det är relativt vanligt att sådana tas in i anställningsavtal i vissa branscher. Traditionellt har konkurrensklausuler framför allt använts inom industrin, men de har även ansetts tillåtna och blivit vanliga för t.ex. konsulter och olika säljare.
Huruvida en konkurrensklausul är ”ok” att ha i ett anställningsavtal beror väldigt mycket på omständigheterna. Det är därför utifrån den information du ger i din fråga väldigt svårt att ge något klart svar på om arbetsgivaren i just detta fall får skriva in en sådan klausul. Vid bedömningen av om en konkurrensklausul är tillåten i ett visst anställningsförhållande tas stor hänsyn till vilken typ av arbetsuppgifter den anställde har, om denne genom sin anställning får något ”företagsspecifikt kunnande”, hur länge arbetstagaren har varit anställd, vad denne har för lön och vad det rör sig om för bransch. Med hänsyn till (bl.a.) dessa faktorer görs en avvägning av om det kan anses ”skäligt” att i det aktuella fallet ha en konkurrensklausul. I denna skälighetsbedömning vägs även in hur stort det avtalade skadeståndet (även kallat vite) är, och hur pass begränsad arbetstagaren blir av klausulen. Det anses ofta skäligt med ett förbud mot att under en tid ta kontakt med just tidigare kunder, men även detta beror mycket på de aktuella omständigheterna. Något som kan påverka är hur kundrelationerna har sett ut och hur stor del av marknaden som utgör kunder till den tidigare arbetsgivaren. Konkurrensklausuler som sträcker sig över en längre tid än två år är i regel inte skäliga.
Jag är ledsen att jag utifrån den information som jag har fått inte har kunnat ge dig ett klarare svar. Om du är fackligt ansluten är mitt råd till dig att ta kontakt med ditt fackförbund för att höra om de tror att en konkurrensklausul kan anses skälig i just ditt fall.
2. Med hänsyn till den information du ger är det även svårt att komma med ett definitivt svar på denna fråga. Jag antar att det rör sig om någon typ av ”prover” som du har utvecklat tidigare men kommer att använda dig av i din kommande anställning. Troligtvis skulle det inte vara så att rätten till dessa går över till din arbetsgivare om du har utvecklat dem innan anställningen. Men för att undvika att det blir tvist om rättigheterna till proverna vid ett eventuellt avslut av tjänsten kan det vara bra att föra in en klausul i ditt anställningsavtal som tydligt säger att de immaterialrättigheter (”intellectual property”) som du för med dig in i tjänsten även fortsättningsvis kommer att tillhöra dig. Där kan ni även reglera vad som ska gälla för eventuella produkter/”prover” som du utvecklar under din anställning. Även angående detta kan det vara en god idé att ta kontakt med ditt fackförbund (om du är medlem) för råd om hur du ska gå till väga.
Hoppas att mitt svar har kunnat vara till hjälp!
Med vänliga hälsningar,