Komplikationer efter linsbyte hos privat vårdgivare: skadestånd?
Hej
Har opererat mina ögon på Memira för att slippa glasögonen. Vid undersökningen
försäkrade de att kunde korrigera min syn. Efter första operation då de gjorde linsbyte fick jag jättestora bekymmer med skuggor och ljusfenomen som var väldigt påfrestande. Mörkerkörning var nästan omöjlig. Sökte hjälp hos de och med mång om och men erkände de att jag inte klarar av de linjer som jag har fått inopererade och att de måste bytas ut. Fick opererat först ett öga då jag åkte från Skåne till Göteborg för att opereras. Det andra ögat blev opererat efter några månader och då fick jag "tjata" eftersom de tycke att jag kunde klara mig så som det var. När de skulle byta ut linser försäkrade de att skuggorna skulle försvinna men att jag fick använda läsglasögon. Jag ställdes då att välja mellan pest och kollera. Jag valde klart att byta linser eftersom jag klarade inte av alla dessa skuggor och ljus.
Jag har nu de nya linser och skuggor har försvunnit men jag känner mig helt handikappad eftersom jag inte ser något på nära håll (linser har styrka +2). Detta ställer inte till bara vid läsning utan vad jag än gör måste jag ha läsglasögon samt att jag har fortfarande svårt vid mörkerkörning.
Har jag rätt att begära skadestånd eftersom jag anser att operation har inte förändrat min syn till det bättre utan tvärtom.
Med vänlig hälsning,
Ksenija Zindovic
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Frågan
Frågan som ska besvaras är huruvida skadestånd kan begäras för de problem som linsbytet inneburit.
Kan skadestånd begäras?
Skadeståndslagen (1972:207) (SkL) är dispositiv, dvs. den kan frångås genom ingående av avtal (1 § SkL). När privata rådgivare som Memira utför tjänster som linsbyte och andra kirurgiska ingrepp, torde det vara vanligt att papper skrivs på där patienten är medveten om de potentiella riskerna. Därmed accepterar patienten vissa komplikationer.
Däremot, om inget avtal har skrivits, så blir SkL tillämplig. Då kan man med stöd av 2:1 SkL väcka en skadeståndstalan där man yrkar ersättning för, i ditt fall, personskada (se 5:1 SkL)