Kompensation vid testamente
Mina två föräldrar, 78 och 74 år, äger en bostadsfastighet som värderas till 7 mkr. De har inga skulder på den. Har också ca 5 mkr i aktier och andra värdepapper.
Deras önskan är att min (enda) bror ska ta över huset till marknadsvärdet när en av dem går bort - men inte före dess - och att det ska ingå i ett testamente så att "allt är klart". Pengarna som sitter i värdepappren vill de inte ska gå i arv förrän båda avlidit.
Nu till frågan. Går det att skriva ett testamente där min bror ärver fastigheten till 100% och åläggs att med egna pengar kompensera mig för "min del" av fastighetens värde?
De vill inte göra arvskiftet innan någon av dem gått bort utan allt kring fastigheten ska ske när den första av våra föräldrar avlider.
Mvh Filip
Lawline svarar
Hej!
Tack att du vänder dig till Lawline.
Kraven på ett testamente är inte många och kraven om två vittnen och att det ska vara skriftligt hittas i 10:1 Ärvdabalken. Utöver dessa två formkrav är regeln att man ska ha möjlighet att avtala om det mesta.
Ett testamente kommer dock att tolkas i ljuset av testatorns vilja (dina föräldrar), 11:1 ÄrvB. Vilket leder till att jag rekommenderar att du och din bror avtalar sinnesmellan om ett tillägg till testamentet (form av skuldebrev). Då slipper dina föräldrar bekymras och det blir tydligt om vad ni kommer fram till är rättvist.
Det är dock viktigt att komma ihåg att ifall dina föräldrar önskar att din bror ska ärva fastigheten och du endast ska ärva hälften av värdepapperna så har du ingen rätt att kräva betalt från din bror samt så har han ingen skyldighet att skriva på ett tilläggsavtal om att kompensera dig för skillnaden i arv. Du har endast rätt till din laglott, i detta fallet 25 % av de samlade tillgångarna, 7:1 ÄrvB.
Hoppas du fått svar på din fråga!
MVH Patrik Olsson