Kommer min skuld hos Kronofogden att ha betydelse för mitt arvsavstående?

2017-08-31 i Arvsavstående
FRÅGA
HejJag har avstått mitt arv från min far till mina döttrar. Då det kändes bättre så. Nu till min fråga: Jag har skulder hos kf, kommer det att inverka?Nu är det säkert inga stora summor vi pratar om bara någon tusenlapp. Tacksam för snabbt svar Lena
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett arvsavstående innebär att du - såsom arvinge - har avstått ditt arv till förmån för dina legala arvingar (barnen). Detta innebär att barnen träder in som dödsbodelägare i ditt ställe och tilldelas din lott.

Vad gäller skulder till Kronofogdemyndigheten finns det en risk vid arvsavstående för att avståendet kan komma att betraktas som en gåva, vilket kan medföra att borgenärerna till den som avstått arvet ansöker om att denne ska försättas i personlig konkurs och därigenom kräva att gåvan ska gå åter genom s.k. återvinning (1 kap. 1 § och 4 kap. 6 § konkurslagen).

Du pratar dock om väldigt låga skulder och därför riskerar du förmodligen inte att hamna i personlig konkurs. Om du är skyldig någon pengar bör du dock betala av skulden för att undvika utmätning.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Anna Holmström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (342)
2021-07-11 Kan man göra ett arvsavstående till förmån för ett av flera barnbarn?
2021-07-06 Avstående från arv vid en konkurs
2021-06-30 Avsäga arv till förmån för min dotter?
2021-06-30 Kan man ångra ett arvsavstående?

Alla besvarade frågor (94159)