Kommer beslut att ändras till följd av lagändring?
Hej! Som jag förstått det omprövas behovet av försörjningskravet vid anhöriginvandring i juni 2018. Säg att kravet inte anses nödvändigt längre, och skrotas. Kommer de som ansökte före juni 2018 då frigöras från försörjningskravet under den återstående handläggningstiden? Eller kommer de vara bundna av de regler som gällde när de ansökte, under hela handläggningsprocessen?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga tar till viss del upp frågan om Legalitetsprincipen. Legalitetsprincipen genomsyrar vårt svenska rättsväsende och den stadgar att ingen ska dömas utan stöd i lag. I detta fall betyder det att i och med att kravet fanns vid tillfället då myndigheten fattade beslutet, kan myndigheten basera sitt beslut på detta krav och dömer på så vis i enlighet med svensk rätt. Handläggningen ska därefter följa det beslut som fattas.
Hur myndigheter fattar beslut och handlägger ärenden regleras i Förvaltningslagen (FL). När det sker en lagändring som kan gynna de ansökande efter att beslutet fattades finns 27 § FL som stadgar:
27 § Finner en myndighet att ett beslut, som den har meddelat som första instans, är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, skall myndigheten ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part.
[...]
En lagändring faller in på nya omständigheter, och myndigheten bör då själv ändra beslutet eftersom det inte missgynnar de sökande. Om myndigheten inte själv ändrar beslutet bör de sökande be myndigheten att ompröva beslutet för att dessa nya omständigheter har dykt upp. Om hur man överklagar ett beslut korrekt finner ni i 23 § FL.
Lycka till!