Kommer Advokatsamfundet kolla belastnigsregistret när man ansöker?

2019-09-15 i Anställningsformer
FRÅGA
Krävs uttdrag från belastnigsregistret när en jurist ansöker om inträde i advokatsamfundet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Advokatsamfundets bedömningsgrunder

Det finns inget uttryckligt krav på att man måste lämna in ett utdrag ur belastningsregistret. Däremot, så kommer samfundet göra en bedömning om personen i fråga är "redbar och i övrigt lämplig för advokatverksamhet". Vad detta betyder är att man i varje enskilt fall gör en bedömning, vilken kan innefatta en grundlig undersökning av ens brottsregister.

Hur det påverkar ens möjlighet kan jag inte svara på. Det finns ingenting som säger att det är ett krav, men jag kan alltså inte garantera att de inte kommer begära ett utdrag. Jag kan inte heller med säkerhet säga hur en brottslig bakgrund kan påverka deras bedömning.

Om du känner en advokat så är mitt bästa tips att prata med den personen och höra lite mer ingående om hur processen för att bli advokat ser ut.

Jag förstår att detta kanske inte var ett rakt ja- eller nej svar som du hoppats på, men jag hoppas att det har hjälpt dig ändå!

Med vänliga hälsningar,

Alicia Yngstrand
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (649)
2020-01-21 Kan jag frånträda en provanställning innan den börjat?
2020-01-21 Jag har en intermittent anställning, kan jag få ett anställningsavtal? När övergår visstidsanställning till tillsvidareanställning?
2020-01-21 Har jag blivit uppsagd?
2020-01-17 Avbrytande av provanställning

Alla besvarade frågor (76591)