Kasta ägg i ansiktet - brott?

FRÅGA
Fick ett rått ägg kastat rakt i ansiktet från en bil (Reg nr PAY052) De stannade och bad om väg till McDonalds. Jag tänkte vara snäll och svara, får istället ett ägg kastat i ansiktet, träffar mig på käken som redan är skadad, åker iväg och skrattar. Har jag ett case här?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

En brottsrubricering som skulle kunna tillämpas på din upplevelse är "misshandel". Enligt svensk lag kan du väcka åtal mot någon som tillfogat dig kroppsskada, sjudom eller smärta, 3 kap 5 § Brottssbalk (1962:700), se här: här

Även om det inte framgår explicit av din fråga så utgår jag ifrån att ägget orsakade dig i alla fall smärta och framförallt så hade gärningsmännen uppsåt, det vill säga att det här skedde inte på grund av att de var ouppmärksamma eller av en olyckshändelse - de vevade ner rutan och kastade ägget rakt i ansiktet på dig.

Sammanfattningsvis så har du ett case.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?