Kapitalvinst på ärvd fastighet

Hej vi undrar vad som är reavinst och hur går man till väga efter en försäljning av en gård som vi fått i arv 1992

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Skattefrågor regleras i inkomstskattelagen, förkortad IL.

Reavinst som också kallas för kapitalvinst är skillnaden mellan försäljningspriset och omkostnadsbeloppet vilket består av inköpspris, andra uppgifter för anskaffning och förbättringskostnader, 44:13-14 IL. När en fastighet är ärvd så övertar arvtagaren arvlåtarens skattemässiga situation d.v.s. dennes omkostnadsbelopp, 44:21 IL. Detta eftersom det har inte skett någon beskattning vid det tidigare arvsskiftet då överlåtelser via arv är skattefria, 8:2 IL.

Det innebär att i er kapitalvinst beräkning använder ni priset som er arvlåtaren betalade när denne köpte gården plus eventuella förbättringsutgifter som arvlåtaren eller ni har haft. Denna vinst ska ni deklarera vid nästa inkomstdeklarationen.

Med vänlig hälsning,

You Jung Lee TörnqvistRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Försäljning av fastighet? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000