Kan tjuven tvingas ersätta skadorna hen orsakat?

FRÅGA
Min motorcykel blev stulen och polisen tog tjuven efter att han kört sönder den, jag har fått tillbaka motorcykeln men den är helt förstörd, jag har ingen försäkring, (förutom trafik). Kan tjuven bli dömd att ersätta mig för skadorna ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du kan rikta ersättningsanspråk mot gärningspersonen för skadorna han orsakat på din egendom. I första hand bör du rikta ersättningsanspråket direkt mot gärningspersonen. Var noga med att specificera era personuppgifter och varför gärningspersonen är skyldig att ersätta er pengar. Specificera även vilken summa ni kräver gärningspersonen på och hur ni kommit fram till den summan.

Man kan även vända sig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om ett betalningsföreläggande. Då meddelar Kronofogden ert ersättningsanspråk till gärningspersonen och denne kan medge eller bestrida. Om gärningspersonen bestrider kan man ta ärendet till domstol.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
40Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-04 18:29
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hur kräver man skadestånd? (171)
2019-07-16 Hur lång är handläggningstiden för ansökan om ersättning vid frihetsberövande?
2019-07-09 Hur länge får man vänta på ersättning vid oskyldigt frihetsberövande?
2019-07-04 Kan tjuven tvingas ersätta skadorna hen orsakat?
2019-06-28 Rätt till ersättning för frihetsberövande

Alla besvarade frågor (71141)