Kan rättsskyddet i min hemförsäkring ersätta kostnader för juridiskt ombud?

2017-10-09 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Ersätter hemförsäkringen arvstvist samt juridiskt ombud i samband med bouppteckning?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du har hamnat i en arvstvist med en annan person så bör du kunna få ersättning genom rättsskyddet i din hemförsäkring men villkoren kan variera mellan försäkringsbolagen. Rättsskyddet ersätter kostnader för att anlita ett juridiskt ombud men du måste i regel ha haft en hemförsäkring under en sammanhängande period om två år för att kunna utnyttja rättsskyddet. Tvisten måste även kunna prövas av tingsrätten.

Vilka tvister omfattas av rättsskyddet?

Tvister som omfattas av rättsskyddet i hemförsäkringen måste vara tvistemål och kunna prövas i tingsrätten, hovrätten eller Högsta domstolen. Om tvisten ska handläggas av någon annan domstol eller administrativ myndighet (t.ex. Hyresnämnden, Kronofogdemyndigheten och förvaltningsdomstolar) omfattas den inte av rättsskyddet.

Arvstvister är ett exempel på en vanlig tvist som ersätts av rättsskyddet. Men vilka exakta tvister och hur stor ersättning rättsskyddet ger varierar mellan försäkringsbolagen. Till exempel är tvister med någon som du är, eller har varit gift eller sambo med undantagna från rättsskyddet.

För att få ersättning måste du ha ett juridiskt ombud som är godkänd

Det juridiska ombud som du anlitar måste vara antingen en advokat eller biträdande jurist vid en advokatbyrå för att du ska kunna använda rättsskyddet. Även andra jurister kan bli ombud med då måste de först ha godkänts av Svensk Försäkrings Nämnder.

Vänd dig till ditt försäkringsbolag för att få veta om din tvist verkligen omfattas av just ditt rättsskydd

Jag rekommenderar att du vänder dig till ditt försäkringsbolag och tar reda på om din tvist verkligen omfattas av rättsskyddet i din hemförsäkring. Som nämnt kan villkoren för rättsskyddet skilja sig mellan försäkringsbolagen och jag kan därför inte ge dig något helt klart svar på din fråga.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1415)
2021-08-01 Kan man bestrida en framtidsfullmat?
2021-07-30 Felaktig SJ-böter
2021-07-29 Vad kan man göra om man inte får svar från ett utländskt företag man köpt en vara ifrån?
2021-07-22 Upprätta framtidsfullmakt till sina barn

Alla besvarade frågor (94568)