Kan rätt till inneboende avtalas bort?

2017-10-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! En väns sambo har fått kontrakt för en studentlägenhet. Enligt hyresvärdens kontrakt så är lägenheten endast till för en boende, och om det inte följs så upphävs kontraktet (även om det kommer att ha betalats en klumpsumma för 5 månader i förskott). Vad jag har läst, så "har du rätt att inrymma utomstående personer (ha en inneboende) i lägenheten, under förutsättning att det inte medför men för hyresvärden", enligt 12 kap 41 § JB.Min fråga följer då.Om det bor en person mer än det som är "tillåtet" enligt hyresvärdens kontrakt men som ej kan betraktas som "utomstående" då det är dess partner, är detta verkligen en grund för omedelbar vräkning? Detta känns väldigt märkligt, om hyrorna ska ha blivit betalda samt om lägenhetens skick inte har påverkats negativt.Tack.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En hyresgäst får rätteligen hyra ut del av sin lägenhet (12 kap. 41 § jordabalken). Det innebär att hyresgästen har rätt att ha inneboende i lägenheten. Den här rätten kan inte begränsas genom avtal (12 kap. 1 § 5 stycket jordabalken). Ett avtalsvillkor om att hyresgästen inte får ha en inneboende är alltså utan verkan.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95697)