Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfart?

2021-07-21 i Fastighet
FRÅGA
Hej!Min fru äger fastigheten vi bor i (100%) men vill ge halva huset som gåva till mig. Jag skall överta 50 % av lånen som totalt uppgår till ca 1 miljon. Min fråga är enkel: Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfarten?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kan pantbrev överföras utan kostnad?

Pantbrev hör till fastigheten. Du har nu alltså som delägare rätt att använda inteckningar/ansöka om ny inteckning i fastigheten för att sedan använda pantbrev som säkerhet för lån. En kostnad tas ut för en ny inteckning i fastigheten. Redan befintliga pantbrev kan användas av dig.

Vad kostar lagfart?

Lagfartens kostnad beror på hur man förvärvar fastigheten. En expeditionsavgift på 825 kr ska dock alltid betalas för handläggningen. Om man får en fastighet i gåva kan stämpelskatt tillkomma, om du ger någon ersättning eller tar över lån. Uträkningen gör så här: Om summan för lånet uppgår till 85 procent eller mer av taxeringsvärdet (taxeringsvärdet för föregående år) ska stämpelskatt betalas som vid ett köp. Skatten är på 1.5 %. Men eftersom du får halva fastigheten i gåva ska summan för lånet/ersättningen jämföras med halva taxeringsvärdet.

För mer info om priser etc. ta en till på Lantmäteriet.

Hoppas du fick svar på dina frågor, annars är du alltid välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Felicia Ek
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?