Kan mina grannar tvinga mig sälja och flytta från mitt friköpta radhus?

2017-05-10 i Fastighet
FRÅGA
Hej, i ett friköpt radhus kan grannar säga vi är inte nöjd med dig du ska sälja och flyta här i från.
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Om du äger huset, kan ingen annan än du sälja det.

Enligt svensk grundlag kan ingen tvingas sälja sin mark eller annan egendom (2 kap. 15 § regeringsformen, se här). Det är endast staten som kan tvinga en person att sälja sin mark eller egendom under vissa situationer (expropriation). Vid expropriation ska ägaren till egendomen få full ersättning.

Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna (EKMR) är att jämställas med svensk grundlag. Enligt första artikeln i tilläggsprotokollet i EKMR gäller att var och en ska ha rätt till respekt för sin egendom. Ingen får genom tvång skiljas från sin egendom förutom när det gäller expropriation.

Detta är den grundlagsenliga rätt en individ har till sin egendom. Men såsom jag förstått det är det grannar och inte staten som vill att du säljer ditt friköpta radhus. I exempelvis en bostadsrätt kan man bli uppsagd om man inte betalar avgiften i tid, grovt missköter sig, bryter mot avtalet och så vidare eftersom du inte helt äger huset. När man däremot bor i ett friköpt hus så har man inga sådana förhållanden. Dina grannar har ingen rätt eller möjlighet att kräva att du flyttar därifrån eftersom (1) du bor i ett friköpt hus och (2) det är din rätt till skydd och respekt för din egendom enligt svensk grundlag.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (577)
2021-07-21 Vad gäller vid nyttjande av samägt fritidshus?
2021-07-21 Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfart?
2021-07-16 Är det tillåtet att flytta löv till en grannes tomt?
2021-07-16 Får man ta bort grenar på en grannes träd som växer in på en tomt?

Alla besvarade frågor (94369)