Kan min hyresvärd säga upp mitt hyreskontrakt för att jag röker på min balkong?

2021-04-30 i Hyresrätt
FRÅGA
HejOm det ej stått i mitt kontrakt att man inte får röka på balkongen, kan hyresvärden komma sen i efterhand och säga att man inte får lov att röka på balkongen helt plötsligt? Och får hyresvärden bryta kontraktet pga rökning? Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna som är relevanta i ditt fall finns i den så kallade hyreslagen (12 kap. Jordabalken). Utgångspunkten är att vid användning av lägenheten ska du som hyresgäst se till att dina grannar inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö på ett sätt som inte skäligen bör tålas (12 kap. 25 § JB).

Att röka på balkongen kan tänkas vara något som kan störa dina grannar och skada deras hälsa liksom försämra deras bostadsmiljö. I tidigare domar har det dock fastslagits att rökning i skälig omfattning är en sådan störning som måste tålas (Göta Hovrätt, dom den 24 augusti 2009 NR 2831-08). Eftersom inget rökförbud har avtalats mellan dig och hyresvärden kan denne varken säga upp hyreskontraktet eller i efterhand komma och förbjuda dig att röka på din balkong.

Hoppas att det var svar på din fråga! Återkom gärna om du har ytterligare frågor.

Vänlig hälsning,

Nhi Tran
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1957)
2021-05-11 Blir en hyresgäst ersättningsskyldig för spricka i toalettstolen som har uppstått pga. ålder?
2021-05-11 Kan hyresrätten bli uppsagd utan anledning?
2021-05-09 Vad innebär "normalt slitage" enligt jordabalkens regler om hyresrätter?
2021-05-09 Byte av hyresrätt

Alla besvarade frågor (92193)