Kan min hyresvärd säga upp mitt hyreskontrakt för att jag röker på min balkong?

Hej

Om det ej stått i mitt kontrakt att man inte får röka på balkongen, kan hyresvärden komma sen i efterhand och säga att man inte får lov att röka på balkongen helt plötsligt? Och får hyresvärden bryta kontraktet pga rökning?

Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna som är relevanta i ditt fall finns i den så kallade hyreslagen (12 kap. Jordabalken). Utgångspunkten är att vid användning av lägenheten ska du som hyresgäst se till att dina grannar inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö på ett sätt som inte skäligen bör tålas (12 kap. 25 § JB).

Att röka på balkongen kan tänkas vara något som kan störa dina grannar och skada deras hälsa liksom försämra deras bostadsmiljö. I tidigare domar har det dock fastslagits att rökning i skälig omfattning är en sådan störning som måste tålas (Göta Hovrätt, dom den 24 augusti 2009 NR 2831-08). Eftersom inget rökförbud har avtalats mellan dig och hyresvärden kan denne varken säga upp hyreskontraktet eller i efterhand komma och förbjuda dig att röka på din balkong.

Hoppas att det var svar på din fråga! Återkom gärna om du har ytterligare frågor.

Vänlig hälsning,

Nhi TranRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000